Antena 3 CNN Economic Biz News Taxa auto triplată se măreşte din nou, de la 1 ianuarie

Taxa auto triplată se măreşte din nou, de la 1 ianuarie

Taxa auto triplată se măreşte din nou, de la 1 ianuarie
19 Dec 2008   •   23:05

Taxa auto triplată de guvernul Tăriceanu se va mări, din nou, de la 1 ianuarie pentru că, încă din prima zi din 2009, se majorează cursul de schimb la care se calculează accizele. De asemenea, ar putea creşte şi preţul băuturilor alcoolice şi cel al ţigărilor.
Pe lângă sporirea costului pe diferenţa de curs, carburanţii vor avea de la 1 ianuarie şi accize mărite. Cea mai importantă influenţă va fi în nivelul taxei auto. La suma calculată în prezent se vor adauga, de la 1 ianuarie, înca 11,3%, valoare ce reprezintă diferenţa de curs "fiscal" al euro. Şi asta, după numai două săptămâni după ce Guvernul a hotărât să majoreze taxa de trei ori, în cazul masinilor second-hand.
Potrivit ziariştilor de le Evenimentul Zilei, care citează Codul Fiscal, valoarea accizelor, a taxei auto şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă se determină prin transformarea în lei a sumelor exprimate în euro. A doua categorie de produse care primesc o majorare de valoare a accizei sunt ţigările, însă producătorii nu vor opera majorări de preţ la 1 ianuarie. Şi asta pentru că preţul tigărilor a fost crescut în avans.
Chiar dacă ţigările nu vor fi scumpite de la 1 ianuarie, până la sfârşitul anului, un pachet de ţigări va costa cu 20 de bani mai mult. Şi băuturile alcoolice vor avea preţuri mai piperate anul viitor. Cu cât băutura conţine mai mult alcool, cu atât influenţa noului curs în preţ va fi mai mare. În cazul unei sticle de votcă sau whisky de 1 litru, care are o concentratie alcoolica de 40%, scumpirea înseamnă cam un leu.
Influenţa în preţul gazelor şi al electricităţii este insesizabilă, acestea având accize foarte mici.

Antena 3

×
Subiecte în articol: taxa auto scumpiri accize
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close