Antena 3 CNN Economic Biz News ?Ţepele? date de statul român: ?profit? de 100 milioane euro din diferenţa de schimb la care sunt plătite subvenţiile agricultorilor

?Ţepele? date de statul român: ?profit? de 100 milioane euro din diferenţa de schimb la care sunt plătite subvenţiile agricultorilor

?Ţepele? date de statul român: ?profit? de 100 milioane euro din diferenţa de schimb la care sunt plătite subvenţiile agricultorilor
Sursa foto: agricultura protest
27 Ian 2009   •   04:10

România primeşte anual de la Uniunea Europeană subvenţii de circa jumătate de miliard de euro numai pentru agricultură. Statul român primeşte aceşti bani în euro, dar îi împarte în lei către fermieri. Totuşi, plata se face la cursul stabilit de Banca Centrală Europeană pentru ziua anterioară datei de 1 octombrie a anului anterior pentru care este acordat sprijinul. Astfel că banii pentru 2008 sunt plătiţi la cursul din septembrie 2007, arată Cotidianul.
Prin această manevră statul român câştigă sume importante tocmai din devalorizarea leului. Anul trecut au fost daţi bani la un curs de 3,34 de lei, de exemplu. Iar pentru acest an, plata se va face la un curs de 3,68 de lei. Diferenţa ajunge la statul român, în detrimentul agricultorilor.
Un calcul simplu arată că statul a câştigat numai în primul an de aderare 41 milioane de euro numai din diferenţa de curs-agricultorii aveau de primit 50 euro/ha la un curs de 3,34 lei, din cele 415 milioane de euro ce reveneau României.
Ministerul Agriculturii menţionează că ?profitului? statului a fost mai mic, de numai 24 milioane de euro. Oricum pentru acest an este aşteptat un venit şi mai mare dacă se ţine cont că plata pentru 2008 se va face la un curs de 3,7413 lei pentru un euro. În aceste condiţii, dacă se menţine un curs de schim de 4,2 lei, statul român ar putea opri pentru sine aproape 67 milioane de euro, din cele 560 milioane pe care le primeşte agricultura.
Deşi statului român îi intră 100 milioane de euro din diferenţele de curs, nu ştie ce să facă cu surplusul de bani. Ministerului Agriculturii, Ministerul Finanţelor şi Agenţia de Plăţi nu şi-au asumat responsabilitatea, pentru ca apoi să decidă că mai bine este să se aştepte comisarii Curţii de Conturi a Comisiei Europene pentru a decide.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close