Antena 3 CNN Economic Biz News TEST BNR: Ce s-ar întâmpla cu economia românească dacă leul s-ar deprecia cu 20%

TEST BNR: Ce s-ar întâmpla cu economia românească dacă leul s-ar deprecia cu 20%

TEST BNR: Ce s-ar întâmpla cu economia românească dacă leul s-ar deprecia cu 20%
de O.P.    |    23 Oct 2013   •   13:13

Testul de stres realizat de BNR arată că solvabilitatea în sistemul bancar ar scădea cu patru puncte, la 10,8% în iunie 2015, în condiţiile deprecierii leului cu peste 20% şi o creştere economică negativă în anii următori, dar un număr restrâns de bănci mici ar avea nevoie de capital suplimentar.

Cel mai recent exerciţiu de testare la stres a solvabilităţii efectuat de către BNR a acoperit o perioadă de doi ani, din trimestrul al treilea al acestui an până la jumătatea anului 2015 şi a avut la bază un scenariu macroeconomic advers caracterizat de o depreciere puternică şi persistentă a monedei naţionale (peste 20% în raport cu moneda euro), pe fondul unei creşteri economice negative, al unei creşteri semnificative a costurilor de finanţare, al unui climat extern caracterizat de recesiune în zona euro, precum şi de o depreciere graduală a monedei euro în raport cu dolarul american.

Datele sunt incluse în asupra Stabilităţii Financiare publicat luni de Banca Naţională a României, a cărui formă finală a fost aprobată în şedinţa CA al BNR din 17 octombrie 2013, iar analizele au fost realizate folosind informaţiile disponibile până la 10 octombrie 2013.

"Rezultatele exerciţiului arată menţinerea unui nivel adecvat al capitalului în condiţiile scenariului, în pofida unei scăderi semnificative a indicatorului de solvabilitate.

Astfel, la finele perioadei analizate, indicatorul de solvabilitate ar scădea cu aproape patru puncte procentuale (de la 14,7% în iunie 2013 la 10,8% în iunie 2015). În perioada analizată, ajustările de valoare pentru deprecierea activelor financiare ar creşte cu aproximativ 27% în cazul expunerilor faţă de populaţie, respectiv cu aproximativ 31% în cazul expunerilor faţă de companii", se menţionează în raportul citat de incomemagazine.ro.

×
Subiecte în articol: moneda nationala curs valutar
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close