Antena 3 CNN Economic Biz News Toţi ochii sunt aţintiţi către cursul leu-euro. Drama în care joacă moneda naţională îi exasperează pe românii cu rate în euro

Toţi ochii sunt aţintiţi către cursul leu-euro. Drama în care joacă moneda naţională îi exasperează pe românii cu rate în euro

Toţi ochii sunt aţintiţi către cursul leu-euro. Drama în care joacă moneda naţională îi exasperează pe românii cu rate în euro
Sursa foto: Foto: euranet.eu
de O.P.    |    17 Mai 2012   •   05:37

După 4 zile în care cursul leu-euro a depăşit record după record, toată lumea aşteaptă sedinţa valutară de astăzi pentru a afla dacă moneda europeană va atinge un nou maxim istoric. În acest moment cursul BNR este 4,44 lei pentru un euro. 

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, aminteşte că Banca Centrală a avertizat asupra riscului la care sunt supusi cei care se imprumută în altă monedă decât cea în care primesc salariile.

"Acest tablou impresioneaza investitorii. Cati lei trebuie sa scoatem ca sa cumparam euro. În bancile romanestui, investitorii au 8 miliarde de euro. vin cand le convine. stau in depozit. Nu ii scot sa iasa pe piata cu ei din cauza acestei presiuni, isi fac calcule rationale. Tot ce se intampla le da emotie.  Nu este niciun atac speculativ.

Ar trebui sa vina cu bani multi. Vii cu euro, schimbi pe lei, schimbi iar cand iti convine. Au titluri de stat in lei. Este doar prudenta din partea investitorilor. Leul nostru a avut o apreciere mai lunga. Acum voi va uitati si spuneti maxim istoric sau minim, nu e nici maxim, nici minim. Daca este sa comparam, trebuie sa vedem nu deprecierea nominala, ci deprecierea reala.

Pentru ca oamenii au avut incredere in lei, depozite, pierd acum, banii sunt depreciati. Este o mare aiureala. Leul pierde numai cand iese in piata. Daca sta in banca cum sa piarda.

Credite, ce sa le afcem este riscul asumat. Le spuneam daca faceti imprumuturi faceti in moneda in care sunteti platiti. Risc valutar enorm. necaz. Multi care au imprumuturi in euro, franci elevetieni, zeni japonezi, monezi exotice, trebuie sa scoata mai multi lei. Necaz mare. Singura soluţie este sa se aprecieze din nou euro", a declarat Adrian Vasilescu.





×
Subiecte în articol: curs valutar Adrian Vasilescu
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close