Antena 3 CNN Economic Biz News Tratatul UE ar putea fi modificat, pentru o mai bună funcţionare a zonei euro

Tratatul UE ar putea fi modificat, pentru o mai bună funcţionare a zonei euro

Tratatul UE ar putea fi modificat, pentru o mai bună funcţionare a zonei euro
Sursa foto: Foto: Intact Images/ EPA
24 Oct 2011   •   10:39

Ţările UE au convenit duminică să analizeze eventuale modificări ale tratatului UE, în vederea îmbunătăţirii funcţionării zonei euro şi a disciplinei bugetare, a anunţat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, citat de AFP.
   
El a precizat că a fost luată decizia "de a explora posibilităţile unei modificări limitate a tratatului", care însă nu poate fi aplicată decât cu acordul tuturor celor 27 de state membre.
   
"O schimbare limitată a tratatului înseamnă că nu este vorba despre refacerea completă a arhitecturii instituţionale definite de Tratatul de la Lisabona", a spus Van Rompuy, pledând pentru consolidarea guvernanţei economice a Uniunii monetare.
   
"Importantă nu este revizuirea în sine a tratatelor (...) Ambiţia este de a aprofunda Uniunea noastră economică şi de a întări disciplina noastră bugetară", a adăugat el.
   
Germania susţine insistent o revizuire a tratatelor UE, pentru a asigura o disciplină bugetară mai strictă şi a include asigurări că toate statele respectă reglementările şi nu permit creşterea deficitelor publice.

"Am analizat modalităţile de consolidare a disciplinei bugetare şi am spus explicit că nu trebuie excluse modificări ale tratatului", a afirmat cancelarul german, Angela Merkel.
   
Ministrul finlandez pentru Afaceri europene, Alexander Stubb, a sugerat ca noul text să acorde Comisiei Europene prerogative suplimentare, astfel încât aceasta să poată sancţiona statele care încalcă prevederile privind bugetul.

"Avem nevoie de un comisar pentru Buget puternic, un fel de ţar al bugetului care să aibă prerogative asupra bugetelor naţionale similare cu cele de care dispune acum comisarul pentru Concurenţă în privinţa companiilor", a spus el.
   
Alte ţări pledează pentru o revizuire a tratatelor, fără a împărtăşi însă ambiţiile Germaniei, iar unele dintre acestea propun modificarea prin includerea unor prevederi referitoare la emiterea de euroobligaţiuni.
   
Orice modificare a tratatelor implică însă negocieri de durată şi dificile. Uniunea Europeană a fost nevoită să renunţe în 2005 la proiectul ambiţios de adoptare a unei Constituţii europene, după ce textul a fost respins la referendumurile din Franţa şi Olanda. Tratatul de la Lisabona, propus după eşecul proiectului constituţional, a fost adoptat şi ratificat abia după patru ani, în 2009.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close