Antena 3 CNN Economic Biz News Trecerea României la euro ar putea fi amânată până în 2020 din cauza situaţiei din Grecia

Trecerea României la euro ar putea fi amânată până în 2020 din cauza situaţiei din Grecia

Trecerea României la euro ar putea fi amânată până în 2020 din cauza situaţiei din Grecia
Sursa foto: euro
25 Feb 2010   •   14:01

Situaţia gravă cu care se confruntă Grecia ar putea avea consecinţe şi asupra României. Analiştii apreciază că criza din Grecia va întârzia extinderea zonei euro cu cel puţin un an, atât pentru România, cât şi pentru celelalte state care vor să adopte moneda comunitară.

Sondajul realizat de agenţia Reuters în rândul analiştilor economici relevă că din cauza crizei datoriilor cu care se confruntă Grecia, ţările aspirante la zona euro vor trebui să aştepte cel puţin până în 2015.

În cazul României, termenul maxim menţionat de analişti este anul 2020, iar cel minim 2014.

În ceea ce priveşte intrarea ţării noastre în mecanismul european al ratelor de schimb, părerile sunt împărţite.
În timp ce unii analiştii anticipează că aceasta va avea loc în 2013, alţii prevăd ca termen anul 2016.

Media estimărilor a 17 analişti arată că intrarea României în mecanismul european al ratelor de schimb se va face la un curs de 3,75 lei pentru un euro, estimarea maximă fiind de 4,5 lei pentru un euro.

21 dintre respondenţii sondajului prognozează că leul se va aprecia în următoarele 12 luni, în timp ce 6 anticipează stagnarea monedei la nivelul actual. Doar 3 sunt de părere că leul se va deprecia în următoarea perioadă.
Între criteriile care trebuie respectate pentru adoptarea euro, România, ca şi restul statelor din regiune analizate, va avea cele mai mari probleme în privinţa controlării deficitului bugetar, dar şi a inflaţiei.

În privinţa celorlalte state incluse în sondaj, analiştii anticipează că Polonia, Ungaria, Cehia şi Bulgaria vor adopta euro în 2015, cu un an mai târziu faţă de estimările incluse într-un alt sondaj, realizat în noiembrie anul trecut.

Antena3

×
Subiecte în articol: analisti euro
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close