Antena 3 CNN Economic Biz News Turcia: Nu excludem Rusia şi Iranul ca furnizori pentru Nabucco

Turcia: Nu excludem Rusia şi Iranul ca furnizori pentru Nabucco

Turcia: Nu excludem Rusia şi Iranul ca furnizori pentru Nabucco
Sursa foto: nabucco
13 Iul 2009   •   00:38

Ministrul Energiei din Turcia a declarat că Iran şi Rusia ar putea livra gaz pentru gazoductul Nabucco, sprijinit de UE şi SUA tocmai pentru faptul că s-ar dori reducerea dependenţei energetice de Moscova, iar Iranul nu este tocmai o sursă favorită-.

Taner Yildiz a făcut comentariile în timpul unui interviu la televiziunea NTV, înainte de ceremonia de luni, când Turcia, Austria, Bulgaria, România şi Ungaria vor semna un acord interguvernamental pentru a permite tranzitarea teritoriului lor de către gazoduct.

Turkmenistan a declrat joi că este pregătit să ofere gaz natural pentru acest proiect, în timp ce Azerbaijan a semnalat o posibilă contribuţie, ceea ce a ridicat optimismul că această conductă ar putea deveni viabilă.

Turcia priveşte Iran şi Rusia ca posibili furnizori dar nu a invitat Teheranul din cauza programului nuclear al acestuia. SUA apreciază că o participare a Iranului la Nabucco ar fi posibilă doar după normalizarea legăturilor diplomatice.


"Nu ar trebui să fim surprinşi dacă vedem Rusia a furniuzor cândva. De asemenea, cu uşurinţă putem vedea Iran în acest proiect ca furnizor pe viitor?, arăta Yildiz.

Referitor la scandalul cu Iranul, Yildiz crede că proiectele energetice pot uneor să îmbunătăţească mediul internaţional, adăugând că Turcia are informaţii că unele state europene au semnat deja acorduri cu Iranul.

Oficialul turc sublinia că trebuie asigurate cele 31 miliarde de mc de capacitate, printre posibilii furnizori numărându-se Irak şi Egipt.
Rusia oferă peste un sfert din gazul din Europa, iar 80 procente trece prin Ucraina. Volumul de gaz de pe Nabucco este, în cel mai bun caz, sub cinci procente din consumul european.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: transport gaze turcia Rusia gaze naturale
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close