Antena 3 CNN Economic Biz News Ucraina şi-a recunoscut ÎNFRÂNGEREA în faţa RUSIEI. Ce s-a întâmplat în această dimineaţă

Ucraina şi-a recunoscut ÎNFRÂNGEREA în faţa RUSIEI. Ce s-a întâmplat în această dimineaţă

Ucraina şi-a recunoscut ÎNFRÂNGEREA în faţa RUSIEI. Ce s-a întâmplat în această dimineaţă
de O.P.    |    24 Dec 2014   •   13:06

Compania ucraineană de stat Naftogaz a plătit a doua tranşă, în valoare de 1,65 de miliarde de dolari, din datoria Ucrainei către Gazprom, după ce Rusia a avertizat marţi că va întrerupe din nou furnizarea de gaze, dacă Ucraina nu respectă acordul încheiat în luna octombrie, scrie agenţia rusă TASS. 

În luna octombrie, Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat un acord pentru reluarea livrărilor de gaze către Ucraina. Înţelegerea a vizat un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei faţă de Rusia, în valoare de 3,1 miliarde de dolari, cât şi plata livrărilor de gaze ruseşti până martie.

Preţul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi.  Ucraina a achitat prima tranşă din datoria către Gazprom, în valoare de 1,45 miliarde de dolari, la începutul lunii noiembrie.  În aceste condiţii, Rusia a reluat pe 9 decembrie livrările de gaze către Ucraina, după o întrerupere de şase luni cauzată de disputa privind preţul gazului şi de datoria neplătită de guvernul de la Kiev către Gazprom, în valoare totală de 5,3 miliarde de dolari.  

Marţi, ministrul rus al Energiei, Alecadr Novak, a avertizat că Rusia va întrerupe din nou livrările de gaze către Ucraina dacă autorităţile de la Kiev nu achită Gazprom suma de 1,65 miliarde de dolari până la finalul anului.  Potrivit lui Novak, Ucraina va plăti în primul trimestru al anului viitor între 340 şi 360 dolari pentru 1.000 metri cubi de gaz rusesc.

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close