Antena 3 CNN Economic Biz News Udrea: Nu există o discuţie sau propunere privind un nou acord cu FMI

Udrea: Nu există o discuţie sau propunere privind un nou acord cu FMI

Udrea: Nu există o discuţie sau propunere privind un nou acord cu FMI
21 Iun 2010   •   05:13

Ministrul Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea a declarat că, în acest moment, nu există o discuţie legată de un nou acord cu FMI , arătând că nu există nicio analiză şi nicio propunere în acest sens din partea Ministerului Finanţelor.

"La acest moment, nu există o discuţie legată de un nou acord cu FMI. Trebuie să vedem realităţile economice şi dacă este necesar un alt acord cu Fondul. Deocamdată nu există nici această analiză şi nu există nici această propunere din partea Ministerului Finanţelor", a precizat Elena Udrea la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro Tv, citată de Mediafax.

Ea a spus că presupune că o astfel de discuţie ar putea avea loc după ce se va vedea efectul măsurilor pe care Guvernul le-a luat.

Elena Udrea a mai arătat că la nivelul Guvernului nu este pusă în discuţie creşterea TVA şi a cotei unice de impozitare, adăugând că discuţia a fost că, dacă nu se luau măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor, trebuiau luate măsurile de creşte a taxelor.

Udrea a spus că, dacă Guvernul nu este în stare să implementeze aceste măsuri, este posibil să fie necesară creşterea taxelor, dar o astfel de măsură va fi luată de un alt guvern.

"Dacă nu suntem în stare să implementăm măsurile, probabil ar trebui să crească taxele. Dar nu acest Guvern le va creşte. Dacă nu suntem în stare să implementăm aceste măsuri, atunci un alt Guvern ve veni cu alte măsuri", a explicat Udrea.

Ministrul Vasile Blaga, a susţinut, în urmă cu o săptămână, în aceeaşi emisiune difuzată de Pro TV, că România are nevoie de un nou împrumut de la FMI.

"Personal, cred că România are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune şi un nou împrumut", declara Vasile Blaga.

Ulterior Blaga şi-a nuanţat declaraţiile, apreciind că România va avea nevoie, în viitor, de un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), cu sau fără clauze de împrumut.

Vasile Blaga a precizat, într-o conferinţă de presă, că "o umbrelă" a FMI ar acorda României o marjă mare în ceea ce priveşte "valoarea la care împrumuţi banii", necesari investiţiilor, de exemplu.

"Cu o dobândă mergi pe piaţa externă dacă ai împrumut de la FMI, cu alta încerci să obţii bani şi nu obţii, ca Spania sau Portugalia, de exemplu, chiar cu dobânzi foarte mari", a explicat Blaga.

Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, luni, că "un acord cu FMI e binevenit", el evitând să răspundă la o întrebare a ziariştilor privind necesitatea unui nou acord cu FMI.

Întrebat dacă este nevoie de un nou acord cu FMI, Videanu a spus: "Un acord cu FMI e binevenit".

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, luni, că nu crede că este nevoie de un nou acord cu FMI, ci că trebuie să se vadă, în perioada imediat următoare, cum se va implementa actualul acord şi abia apoi să se poarte o discuţie.

Board-ul FMI va evalua acordul cu România la finele lunii iunie, în vederea aprobării unei noi tranşe din împrumut. România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.

Antena3.ro

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close