Antena 3 CNN Economic Biz News Udrea: Proiectul de buget pleacă la Parlament fără indexări şi majorări. Vom amâna şi legea pensiilor

Udrea: Proiectul de buget pleacă la Parlament fără indexări şi majorări. Vom amâna şi legea pensiilor

Udrea: Proiectul de buget pleacă la Parlament fără indexări şi majorări. Vom amâna şi legea pensiilor
Sursa foto: Foto: Agerpres
26 Oct 2011   •   22:47

Bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului cel mai probabil fără măsuri de indexare a pensiilor şi creştere a salariilor pentru bugetari, existând varianta ca majorările să fie acordate în partea a doua a anului viitor, în funcţie de încasările la buget, a declarat ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, informează Mediafax.
   
"Cel mai probabil, proiectul de buget pleacă la Parlament fără indexări şi majorări. Probabil vom amâna şi intrarea în vigoare a Legii pensiilor", a afirmat Udrea, miercuri seara, la un post de televiziune.
   
Ministrul a precizat că indexarea pensiilor prevăzută în lege poate fi amânată prin ordonanţă de urgenţă şi a confirmat că există varianta ca pensiile şi salariile în sectorul bugetar să fie majorate în partea a doua a anului viitor, în funcţie de nivelul încasărilor bugetare.
   
Udrea a mai arătat că UNPR a înţeles necesitatea acestor măsuri, în timp ce cu UDMR încă se poartă discuţii.
   
Legea responsabilităţii fiscale interzice efectuarea de majorări salariale cu şase luni înainte de alegeri, dar Guvernul ar putea justifica o eventuală derogare de la lege în 2012, an electoral, prin faptul că în cazul bugetarilor nu este vorba de majorări, ci de recuperări de salarii.
   
Anul trecut, Guvernul a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, măsură aplicată din luna iulie. În ianuarie 2011, salariile de bază ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie. Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern.
   
Premierul Emil Boc a anunţat iniţial că pierderea salarială va fi recuperată integral de bugetari pe parcursul anului viitor, chiar şi în două tranşe, dar ulterior şi-a nuanţat declaraţiile, explicând că o astfel de recuperare va depinde strict de resursele bugetare şi nu vor fi lansate promisiuni în acest sens dacă nu există perspectiva unei creşteri economice de 3,5%.
   
În privinţa pensiilor, legislaţia în vigoare prevede că acestea trebuie majorate anul viitor cu 100% raportat la inflaţie şi 50% din creşterea salariului mediu brut.
   
O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie-7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close