Antena 3 CNN Economic Biz News UE acordă 1,5 miliarde euro pentru proiecte eoliene şi de captură a carbonului

UE acordă 1,5 miliarde euro pentru proiecte eoliene şi de captură a carbonului

UE acordă 1,5 miliarde euro pentru proiecte eoliene şi de captură a carbonului
Sursa foto: captura carbon
10 Dec 2009   •   11:22

Uniunea Europeană a acordat 1,5 miliarde de euro fermelor eoliene şi pentru capturile de carbon, dar şi altor măsuri pentru a ajuta la relansarea economiei europene şi a reducerii emisiilor de gaz.


"Cu această decizie, comisia a pus bazele pentru dezvoltarea a două tehnologii cheie, care vor fi esenţiale în lupta noastră contra schimbării climatice?, declara comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs.
Şase planuri de captură a carbonului şi de stocare - în Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda, Polonia şi Spania- cor împărţi un miliard de euro din această sumă.
Aceste măsuri de îngropare a emisiilor de carbon "vor fi primele şase proiecte din lume," arăta Piebalgs .

De asemenea, statele europene şi sectorul privat sunt încurajate să ajute la finanţarea unor asemenea scheme, despre care UE crede că vor devenie propuneri viabile în 2020.

"Este important să începem. O concluzie de succes a discuţiilor climatice ONU la Copenhaga va ajuta la dezvoltarea mult, mult mai rapidă a planurilor de captură şi stocare a carbonului," arăta oficialul.
Alte nouă proiecte de energie eoliană la Marea Nordului şi Marea Baltică vor împărţi 562 milioane de euro. Câteva din acestea sunt proiecte germane, cu implicare belgiană, britanică, daneză şi suedeză.
Banii vor proveni dintr-un fond de rezervă al UE realizat în mai pentru proiecte energetice menite a ajuta la relansarea economiei europene.
UE a promis să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 10 procente până în 2020, faţă de nivelul din 1990.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: energie regenerabila energie eoliana
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close