Antena 3 CNN Economic Biz News UE merge pe propunerea Germaniei pentru Grecia: ajutor comun cu FMI

UE merge pe propunerea Germaniei pentru Grecia: ajutor comun cu FMI

UE merge pe propunerea Germaniei pentru Grecia: ajutor comun cu FMI
Sursa foto: euro
26 Mar 2010   •   03:46

Germania susţine o combinaţie de ajutor al Fondului Monetar Internaţional şi o salvare comună bilaterală a EU pentru Grecia, dar doar ?ca ultimă variantă?, când statul elen eşuează a se autofinanţa, arăta cancelarul german Angela Merkel .
Cu câteva ore înainte de summitul UE de la Bruxelles, Merkel a declarat parlamentarilor din Bundestag că guvernul său va promova o propunere de salvare comună a ?FMI plus ajutor bilateral UE ? pentru criza în care este Atena.
Aceasta a precizat că va colabora cu Franţa, din nou, pe această problemă.
?Dar din nou trebuie să spun, aceasta poate fi folosită doar ca ultima variantă? dacă Grecia este incapabilă de a împrumuta bani de pe pieţele de capital.
Poziţia Franţei era de a salva Grecia exclusiv prin mijloace europene, apreciind că intervenţia FMI nu ar favoriza independenţa euro pe viitor.
Cancelarul german a mai cerut statelor din zona euro să respecte strict Pactul European de Stabilitate.

După aceste declaraţii, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi Angela Merkel au ajuns la un acord privind modalitatea de ajutare a Greciei, propunerea fiind înaintată preşedintelui UE, Herman Van Rompuy, pe baza opiniei Germaniei.
Surse diplomatice arătau că statele din regiunea euro vor aduce contribuţia majoritară la ajutor, în timp ce FMI va acorda restul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ajutor financiar
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close