Ultimatum pentru Grecia. Cum s-a transformat "leagănul democraţiei" în "groapa datoriilor" din Europa

de O.P.    |    09 Oct 2012   •   09:54
Ultimatum pentru Grecia. Cum s-a transformat "leagănul democraţiei" în "groapa datoriilor" din Europa
Liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a dat luni Greciei termen până la 18 octombrie, data următorului summit european, pentru a-şi arăta hotărârea cu privire la reformele promise în schimbul ajutorului din partea creditorilor internaţionali.

"Noi am subliniat că înainte de orice nouă deblocare de fonduri, Grecia trebuie să-şi arate hotărârea de a pune în aplicare reformele promise până la 18 octombrie, cel târziu", a declarat Juncker într-o conferinţă de presă la Luxemburg, după o întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro.

"Troica de creditori ai Greciei ne-a ţinut la curent cu situaţia din ţară. Am fost bucuroşi să aflăm că s-au făcut progrese substanţiale în ultimele zile", a adăugat Juncker. "Dar noi facem apel la troică să finalizeze discuţiile cât mai repede posibil", a continuat el. "În ceea ce priveşte Grecia, mai sunt multe de făcut", a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

Atena încearcă să obţină deblocarea unei tranşe vitale de 31,5 miliarde de euro dintr-un împrumut internaţional de 130 de miliarde, acordat iarna trecută şi destinat recapitalizării băncilor sale, şi să înceapă să ramburseze datoria sa internă de aproape 8 miliarde de euro.

Parteneri
x close