Antena 3 CNN Economic Biz News Un MILIARDAR român, "rege" într-o ţară africană. Afacerea lui a scos din foame milioane de oameni

Un MILIARDAR român, "rege" într-o ţară africană. Afacerea lui a scos din foame milioane de oameni

Un MILIARDAR român, "rege" într-o ţară africană. Afacerea lui a scos din foame milioane de oameni
de O.P.    |    12 Mar 2013   •   08:24

Averea miliardarului român Frank Timiş se ridică undeva la valoarea de un miliard de euro, dar este în continuă creştere, asta după ce a început investiţiile în companiile miniere din Sierra Leone.

Aici, firmele sale de minerit au adus un profit anual impresionat, determinând creşterea PIB-ului din Sierra Leone cu 18%.

Guvernul din Sierra Leone a semnat cu African Minerals, compania al cărui lider este Frank Timiş, un contract de extracţie de minereu de fier din mina Tonkolili, care are o rezervă de peste 10 miliarde de tone de minereu.

Potrivit celor de la Fondul Monetar Internaţional, în prima fază românul va investi acolo peste 1,4 miliarde de dolari, cifră care reprezintă pentru un stat ca Sierra Leone mai mult de 63% din PIB.

Pentru a putea duce la îndeplinire contractul din Sierra Leone, Timiş s-a asociat cu investitori din China: 12,5% din compania sa, African Minerals, este deţinută de China Railway Materials Commercial Corporation.

O companie engleză concurentă, care a deţinut mina din Sierra Leone în anii ’70, le-a povestit diplomaţilor americani că angajamentele lui Frank Timiş cu mina de fier sunt extrem de optimiste. London Mining, firma britanică, a pierdut mina în favoarea lui Timiş, însă nu este devastată de această înfrângere.




×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close