Antena 3 CNN Economic Biz News Ungaria contrazice prognozele şi iese din recesiune cu o creştere de 0.9% în T1

Ungaria contrazice prognozele şi iese din recesiune cu o creştere de 0.9% în T1

Ungaria contrazice prognozele şi iese din recesiune cu o creştere de 0.9% în T1
Sursa foto: ungaria
09 Iun 2010   •   13:25

Economia Ungariei a înregistrat o creştere de 0.9% în primul trimestru, vecinii de la vest părăsind starea de recesiune în ciuda declaraţiilor alarmiste ale mai multor lideri politici maghiari. PIB-ul Ungariei a scăzut puternic în ultimele cinci trimestre consecutive, arată datele statistice citate de AFP.

Economia Ungariei este într-o situaţie mai gravă decât a prevăzut noul guvern, format de partidul Fidesz, prin urmare ţara are "şanse foarte mici" de a evita soarta Greciei, spunea vicepreşedintele formaţiunii politice, Lajos Kósa, potrivit cotidianului Portfolio

De aceeaşi părere era şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso. Potrivit acestuia, Ungaria era într-o "situaţie delicată", iar guvernul trebuia să accelereze consolidarea finanţelor publice, declara acesta în urma cu mai puţin de o săptămână.

Denumită în ultimele zile noua Grecie, Ungaria a provocat îngrijorări la nivel mondial. Analiştii se aşteptau la o scădere economică de 0,1-0,3% şi nu prevedeau nicio îmbunătăţire a situaţiei decât în al doilea sau al treilea începând cu al doilea sau al treilea trimestru.

Însă, în primul trimestru, biroul central de statistică anunţa o creştere de 0.2%, dar banca centralp a revizuit în urcare estimarea de creştere economică pentru 2010, la 0,9%. Pentru 2011, se aşteaptă un avans de 0.3%.
Declaraţiile alarmiste au provocat, însă, pierderi majore pe bursa de la Budapesta.Forintul, obligaţiunile ungare şi bursa de la Budapesta au fost în cădere liberă. Acţiunile OTP Bank, cea mai mare instituţie de credit din Ungarie, au scăzut cu 14%.

"Premierul socialist Ferenc Gyurcsany a vorbit despre intrarea în incapacitate de plată. Mai mult, a declarat chiar cu mândrie că Ungaria a fost aproape de default, (...) apoi a fost mândru că a putut salva Ungaria doar printr-un împrumut de la FMI. Nu cred că afirmaţiile lui Kosa sunt exagerate deloc, din acest punct de vedere", spunea Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban, întrebat într-o conferinţă de presă despre comentariile oficialului Fidesz.

Declaraţiile liderilor de la Budapesta au produs confuzie pe pieţele financiare, iar investitorii au cerut clarificarea acestora. Joi, în cadrul unei conferinţe pe teme economice organizată de un cotidian ungar, vicepreşedintele Fidesz, Lajos Kosa, a declarat că noul guvern Fidesz, care a preluat puterea la 29 mai, a găsit finanţele ţării într-o situaţie mult mai gravă decât se aştepta, şi sunt şanse mici ca Ungaria să evite soarta Greciei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ungaria crestere economica
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close