Antena 3 CNN Economic Biz News Unicredit: Inflaţia în România urcă la 8% şi economia se contractă cu 2,5%

Unicredit: Inflaţia în România urcă la 8% şi economia se contractă cu 2,5%

Unicredit: Inflaţia în România urcă la 8% şi economia se contractă cu 2,5%
Sursa foto: Foto: Antena 3
08 Iul 2010   •   19:07

Estimările privind economia României sunt tot mai pesimiste. Unicredit a revizuit prognoza pentru ţara noastră şi mizează pe o contracţie economică de 2,5%, până la sfârşitul acestui an. Scenariul este confirmat de cifrele oficiale pe primele cinci luni ale anului.

Scenariul Unicredit a fost modificat după majorarea TVA. Economiştii băncii estimează că inflaţia va urca până la 8 procente, ceea ce va afecta puterea de cumpărare şi implicit, evoluţia economiei. Iar datele Institutului National de Statistica nu fac decât să confirme pesimismul general.

În luna mai, o singură cifră este precedată de semnul plus. Producţia industrială a crescut cu 4,1% faţă de aceeaşi lună din 2009. În rest, toţi indicatorii sunt cu minus. Cel mai mult a avut de pierdut piaţa auto. Vânzările de autovehicule au scăzut cu 26,6 procente în primele cinci luni ale acestui an.

Şi construcţiile sunt în declin. Volumul lucrărilor este mai mic cu 17,3 la suta faţă de anul trecut. Nici perspectivele nu sunt mai bune, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale fiind cu 17,3% mai redus comparativ cu 2009.

Situaţie similară şi în comerţul cu amănuntul. Volumul cifrei de afaceri s-a diminuat în primele cinci luni ale anului cu 6,7%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Antena 3

×
Subiecte în articol: economie UniCredit
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close