Antena 3 CNN Economic Biz News Uniunea a decis: Grecia se va împrumuta din zona euro doar în ultimă instanţă

Uniunea a decis: Grecia se va împrumuta din zona euro doar în ultimă instanţă

Uniunea a decis: Grecia se va împrumuta din zona euro doar în ultimă instanţă
Sursa foto: grecia
26 Mar 2010   •   17:21

Ţările din zona euro au ajuns la o înţelegere cu privire la ajutorul financiar care va fi acordat Greciei. Este vorba despre un mecanism de împrumuturi din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional. Acordul prevede crearea unui dispozitiv de împrumuturi pe care Grecia le-ar putea utiliza în ultimă instanţă şi doar dacă este întrunit acordul unanim al ţărilor din zona euro. Astfel, Atena ar urma să împrumute două treimi din banii necesari de la partenerii săi din zona euro şi o treime de la Fondul Monetar Internaţional.

"În primul rând, nu credem că aceasta reprezintă o soluţie miracol, este însă parte din soluţia cheie. Într-un final am fost de acord cu o formulă combinată, în care contribuţia ţărilor din zona euro joacă un rol dominant".

Decizia a fost întâmpinată cu entuziasm de partea elenă.

"Grecia şi-a demonstrat voinţa puternică şi capacitatea de a depăşi criza. Grecia este în siguranţă în interiorul zonei euro iar Europa a făcut un pas mare. Nu am luat o decizie doar pentru Grecia. Europa şi Uniunea Europeană s-au aflat în faţa unei mari provocări şi au reuşit să-i facă faţă cu hotărâre."

Atena va primi susţinerea financiară a statelor UE, dar numai conform regulilor impuse de cancelarul german. De altfel, forma mecanismului de susţinere a Greciei a fost sugerată de Angela Merkel înainte de summitul UE, în parlamentul de la Berlin.

Mai multe state membre, în frunte cu Franţa, şi oficiali ai Băncii Centrale Europene s-au opus până în ultimul moment implicării FMI, susţinând că acesta ar evidenţia incapacitatea zonei euro de a-şi rezolva problemele.

În paralel însă, Comisia Europeană a făcut presiuni pentru susţinerea Atenei. Nu a fost încă stabilită o sumă exactă, însă potrivit un înalt responsabil european nevoile autorităţiilor elene se ridică la 20-30 de miliarde de euro.

Antena3

×
Subiecte în articol: euro ajutor
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close