Antena 3 CNN Economic Biz News Valentin Lazea, economistul şef al BNR: Taxa "Robin Hood" nu este o decizie optimă

Valentin Lazea, economistul şef al BNR: Taxa "Robin Hood" nu este o decizie optimă

Valentin Lazea, economistul şef al BNR: Taxa "Robin Hood" nu este o decizie optimă
22 Mai 2009   •   16:36

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că taxa "Robin Hood" propusă în programul de guvernare nu este o decizie optimă şi că propunerea BNR ar putea rezolva situaţia.

"Cred că nu este o decizie optimă cea a taxei "Robin Hood", în primul rând pentru că ar însemna o încălcare a libertăţii contului de capital, la care România a prescris ca şi precondiţie de aderare la UE. O asemenea taxă nu ar face decât să pună gaz pe foc şi ar îndepărta şi mai mult băncile din ţară", a declarat Lazea.

"În schimb, dacă legislativul va achiesa la propunerea BNR de a-i da acesteia puteri sporite, în sensul de a cere băncilor recapitalizare şi, dacă ele nu fac acest lucru, să poată BNR să schimbe managementul şi, la limită, acţionariatul băncilor, atunci putem obţine, pe o altă cale, un efect similar, adică de împiedica băncile să scoată bani în exterior", a spus Lazea.

Economistul şef al BNR a făcut referire la taxa pe profiturile excepţionale, care stabileşte impozitarea suplimentară a câştigului care nu este efectul unui merit specific evident al agentului economic, ci este generat de factori conjuncturali externi.

Valentin Lazea s-a aflat la Târgu Mureş pentru a participa la conferinţa "Programul şi măsurile anti-criză după acordurile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Ce aşteptam de la Guvern, de la Banca Naţională şi de la bănci?", organizată de Institutul Bancar Român.
Agerpres

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
Xi Jinping, primit la Paris de Macron și Ursula von der Leyen
x close