Antena 3 CNN Economic Biz News Valeriu Tabără propune reducerea TVA pentru alimente. Emil Boc se opune

Valeriu Tabără propune reducerea TVA pentru alimente. Emil Boc se opune

Valeriu Tabără propune reducerea TVA pentru alimente. Emil Boc se opune
Sursa foto: Foto: Intact Images
03 Feb 2012   •   07:25

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără propune reducerea TVA pentru alimente, de la 24 la 10%.  În opinia sa, o astfel de măsură ar reduce preţul alimentelor dar şi evaziunea fiscală. Premierul Emil Boc a precizat însă că diminuarea TVA nu se pune în discuţie în acest moment. Senatorul Dan Voiculescu a depus încă din 2006, în Parlament, un proiect de reducere a TVA pentru alimentele de bază. Iar Senatul chiar a votat anul trecut, din greşeală, reducerea TVA pentru alimente dar aleşii au reluat votul când au realizat ce au făcut. 

Scăderea taxei pe valoare adugată la 10% pentru alimente ar diminua preţurile la mâncare şi ar putea rezolva problema evaziunii fiscale din domeniu, consideră ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

"În etapa următoare ar trebui să discutăm foarte mult despre ce înseamnă TVA şi nivelul accizelor la produsele agro-alimentare. Ar trebui gândit un TVA de sub 10%. Un TVA care să meargă la 10% ar elimina evaziunea", a declarat ministrul Agriculturii.

Premierul Emil Boc nu are în vedere o asemenea discuţie. De altfel, premierul susţinea, în martie 2011, că reducerea TVA la alimente nu are acoperire bugetară, iar specialiştii susţin că nu ar duce la scăderea preţurilor. Dacă măsura nu va fi luată de către Guvernul Boc, atunci TVA-ul la alimentele de bază va fi scăzut de viitorul Guvern USL, a declarat Victor Ponta.

Iniţiatorul legii care prevedea reducerea TVA pentru alimentele de bază este senatorul Dan Voiculescu. Acesta atrage atenţia că, în conditiile actuale, TVA pentru alimentele de bază trebuie sa fie de maxim 5%. Daca se reduc doar cateva procente, efectul va fi irelevant, declară Dan Voiculescu.



×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close