Antena 3 CNN Economic Biz News Veste excelentă pentru agricultori. "Este cea mai mare realizare a agriculturii româneşti din ultimii 10 ani"

Veste excelentă pentru agricultori. "Este cea mai mare realizare a agriculturii româneşti din ultimii 10 ani"

Veste excelentă pentru agricultori. "Este cea mai mare realizare a agriculturii româneşti din ultimii 10 ani"
Sursa foto: Foto: www.earthtimes.org
21 Iun 2013   •   12:20
Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă referitoare la înfiinţarea fondurilor mutuale pentru agricultură. Prin intermediul acestei ordonanţe, fermierii vor putea fi protejaţi integral şi de alte riscuri decât cele acoperite de firmele de asigurări.

"Odată cu înfiinţarea fondurilor mutuale fermierii români nu mai riscă absolut nimic din punct de vedere meteorologic sau al pierderilor cauzate de diferenţe de piaţă, din pierderi de venit. Cred că înfiinţarea fondului mutual reprezintă cea mai mare realizare a agriculturii româneşti din ultimii 10 ani", a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Ministrul a arătat că fermierii vor fi acoperiţi, prin participarea la fondul mutual, pentru riscurile neacoperite de societăţile de asigurare, precum grindină, secetă, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piaţă.

"Fermierii vor avea posibilitatea, pe lângă societăţile de asigurări, să cotizeze la un fond mutual creat şi sprijinit de către Comisia Europeană pe baza unui ONG care va fi înfiinţat, costurile de funcţionare urmând să fie suportate pentru o perioadă de trei ani din fonduri europene, din fonduri de dezvoltare rurală pe care România le va avea la dispoziţie", a spus ministrul.

Fondul poate fi creat de către fermierii care deţin cel puţin 30% din suprafaţa agricolă a României.

Fondul se constituie din 65% contribuţie naţională şi a Uniunii Europene şi 35% din contribuţia membrilor.

"De exemplu, dacă în producţia pe care un fermier o înregistrează într-un an obţine o diferenţă de 100.000 de euro faţă de anul trecut, fermierul poate să-şi acopere această diferenţă, numai dacă pierderea este încadrată într-o anumită cauză pe care noi o vom defini în perioada următoare prin norme metodologice. Fermierul poate să-şi recupereze de la fondul mutual întreaga sumă de 100.000 de euro, 65.000 de euro venind ca şi contribuţie de la bugetul de stat, de la Ministerul Agriculturii şi 35.000 euro din contribuţiile pe care fermierii le aduc la acest fond mutual, urmând ca statul după aceea 75% din acei 65.000 de euro să recupereze din fonduri europene", a precizat Constantin.

Daniel Constantin a menţionat că cei care nu cotizează la fondul mutual vor primi în continuare de la stat 20% din contribuţia stabilită pentru ceilalţi fermieri.

 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close