Vestea BUNĂ pe care a primit-o azi România. "A crescut!"

de O.P.    |    15 Mai 2013   •   10:55
Vestea BUNĂ pe care a primit-o azi România. "A crescut!"

Produsul intern brut în primul trimestru al acestui an a crescut, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar faţă de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria brută, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).
  
Conform primelor estimări, Produsul intern brut (PIB) în trimestrul I 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier).
  
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,1% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.
  
Autorităţile estimează pentru acest an o creştere a PIB de 1,6%, uşor peste nivelul anticipat de Fondul Monetar Internaţional de 1,5%.
  
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că BNR nu şi-a modificat prognoza de creştere economică, dar că personal crede că dacă va fi un an agricol bun, PIB-ul va urca cu mai mult de 1,6%.
  
INS a anunţat la începutul lunii aprilie o creştere estimată a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% în termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, după apariţia unor informaţii noi şi schimbarea modului de calcul al unor indici, dar PIB nominal este acelaşi, de 587,4 miliarde lei.
  
Astfel, Institutul Naţional de Statistică (INS) a arătat că revizuirea PIB estimat a avut la bază informaţiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicării datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificării datelor privind sectorul "Administraţii publice", alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum şi de preţ recalculate ca urmare a schimbării, începând cu ianuarie 2013, a anului de bază utilizat la calculul acestor indici (din 2005 în 2010).
  
Valoarea adăugată brută totală, care în prima variantă a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB de 0,2%, în varianta anunţată în aprilie a contribuit cu 0,4% la creşterea PIB, în timp ce impozitele nete pe produs şi-au redus contribuţia cu 0,2 puncte procentuale.
  
Exportul net de bunuri şi servicii şi-a majorat contribuţia negativă la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale.


Parteneri
x close