Antena 3 CNN Economic Biz News Vestea-şoc pe care nimeni nu se aştepta să o audă de la China: "Nu mai avem BANI". Cum a fost posibil asta

Vestea-şoc pe care nimeni nu se aştepta să o audă de la China: "Nu mai avem BANI". Cum a fost posibil asta

Vestea-şoc pe care nimeni nu se aştepta să o audă de la China: "Nu mai avem BANI". Cum a fost posibil asta
de O.P.    |    04 Sep 2012   •   08:13

Au construit mult, au investit şi mai mult, iar banii s-au scurs fără ca profitul să mai apară. Este povestea insuccesului, pe care chinezii au scris-o în oraşul fantomă Ordos.

Aici a fost ridicat un campus proiectat să găzduiască 2,3 milioane de studenţi, în care locuiesc în prezent numai 30.000 de oameni. Cei care au investit aici s-au gândit că oamenii vor fi atraşi de faptul că Ordos deţine o şesime din totalul rezervelor de cărbune din China, iar liderii politici speră să reînvie industrie minieră din acest oraş fantomă.

În urmă cu nouă ani guvernul chinez a acordat licenţe de exploatare companiilor miniere care semnau un contract prin care se angajau să construiască şi locuinţe pentru muncitori, totul în speranţa că oamenii vor rămâne în acest loc şi astfel se va crea o comunitate în această zonă.

Ordos a fost însă un sac fără fund: s-au investit miliarde de dolari, iar profitul nu se întrezăreşte. În Ordos locuiesc în prezent puţin peste jumătate de milion de locuitori, în condiţiile în care oraşul are o capacitate de câteva milioane.

Mulţi investitori s-au lovit de verdictul dur dat de mai mulţi oameni de afaceri: "Nu mai sunt bani!" Astfel, cei care plănuiau să facă investiţii în zonă au fugit din Ordos şi s-au reorientat

O altă cifră care vine să completeze dezastrul de la cel mai cunoscut oraș fantomă din China și probabil din lume: vânzările, și așa mici din 2011, s-au prăbușit cu 93% în primul trimestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut. Practic, s-au vândut doar câteva zeci de apartamente de dimensiune medie.

Băncile nu mai vor să dea bani. Filiala din Ordos a Băncii Chineze pentru Concstrucții a încetat să mai acorde credite pentru dezvoltatori.





×
Subiecte în articol: investitii
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close