Antena 3 CNN Economic Biz News Veşti bune pentru 2011: Dobânzile vor continua să scadă iar leul promite să se întărească

Veşti bune pentru 2011: Dobânzile vor continua să scadă iar leul promite să se întărească

Veşti bune pentru 2011: Dobânzile vor continua să scadă iar leul promite să se întărească
21 Dec 2010   •   22:22

Veşti bune anul are: cu dobânzi care continuă să scadă şi cu un leu care promite să se întărească. Nu vă aşteptaţi însă la miracole. Bancherii rămân zgârciţi în procente tăiate la dobânzi ca şi anul ăsta, iar cursul la fel de sensibil la deciziile guvernanţilor.

Încet, încet, băncile încep să renunţe la zăvorul de pe uşă. Se pregatesc sa reia creditarea. În plus, “ca şi anul acesta, dobânzile vor scădea, nu foarte mult, e adevarăt”, a declarat Diana Ţăruş, analist bancar.

„Dobânzile la credite ar trebui să scadă ceea ce înseamna că presiunea pe clienţi ar trebui sa se reducă”, a precizat Lucian Anghel, economist-şef al unei bănci comerciale.

 
Analiştii spun că procentele vor fi apropiate celor de anul acesta, când dobânzile la creditele imobiliare, ipotecare în lei au scăzut cu 3,6%, în timp ce dobânzile în euro doar cu 1,86%. Schimbări au fost şi la creditele de nevoi personale negarantate. Cele în lei au scăzut cu aproape 3,7%, iar cele în euro cu 2,74%.

Cursul valutar promite o mai mare stabilitate. Totuşi “piaţa va rămâne sensibilă la ce se întâmplă pe plan intern. Credem că la sfârşitul lui martie cursul va fi peste 4,3 lei euro, la sfârşitul lui iunie va fi undeva la 4,35 de lei pentru un euro însă pe final de 2011, în măsura în care va reveni creşterea economică, credem într-o nouă tendinţă de apreciere - 4,25 de lei euro la final de 2011”, este de părere Nicolae Chidesciuc, economist-şef al unei bănci comerciale.

Bucureşti şi Washington. Sunt cele două ziduri de care leul se va izbi şi în 2011. Toate deciziile pe care cele două palate - Cotroceni şi Victoria le vor lua se vor reflecta în cursul valutar. Anul acesta, angajaţii caselor de schimb au fost nevoiţi să modifice cifrele chiar şi de 20 de ori pe zi.

Cât priveşte Fondul Monetar Internaţional, el va influenţa considerabil cursul mai ales în contextul negocierilor pentru un nou împrumut. Deja cifra luată în calcul acum de autorităţile române nu mai e de şase miliarde de euro, ci de opt.

 

×
Subiecte în articol: leu euro dobanzi
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close