x close

Vladimir Putin nu se aştepta la un asemenea PLAN. România SCAPĂ de gazul rusesc prin acest proiect

de O.P.    |    30 Ian 2015   •   07:40
Vladimir Putin nu se aştepta la un asemenea PLAN. România SCAPĂ de gazul rusesc prin acest proiect 442

Transportatorul naţional de gaze din Slovacia, Eustream, se aşteaptă ca în următoarele două săptămâni să încheie un memorandum de înţelegere cu companiile similare din România şi Bulgaria, pentru construcţia unui gazoduct care să reducă dependenţa regiunii balcanice de Rusia.

Eustream a propus livrarea de gaze din terminalele europene prin sistemul de conducte al Slovaciei, în Ucraina şi de acolo în România şi Bulgaria, relatează Reuters.

Susţinătorii proiectului spun că acesta va face ca state precum Bulgaria şi Serbia să poată primi gaze chiar dacă Rusia întrerupe livrările către Ucraina.

"Anticipăm că vom semna un memorandum de înţelegere atât cu România, cât şi cu Bulgaria în decurs, să zicem, de două săptămâni", a declarat preşedintele Eustream, Tomas Marecek, la o conferinţă pe tema gazelor de la Viena.

El a adăugat că Eustream acţionează ca promotor principal al acestui proiect, dar discută cu multe alte părţi care ar putea, teoretic, să participe ca acţionari.

În ultimii 10 ani Rusia a întrerupt de trei ori livrările de gaze către Ucraina, măsură care a afectat în special regiunea balcanică, unde multe ţări depind aproape în totalitate de gazele ruseşti primite printr-o singură rută de tranzit.

Compania slovacă analizează înfiinţarea unei companii mixte cu mai multe companii străine, pentru construcţia proiectului, al cărui cost estimat este cuprins între 750 milioane euro şi 1,2 miliarde de euro, în funcţie de traseul final care va fi stabilit, a spus Marecek.

Citeşte mai multe despre:

gaze gaze rusia gaze naturale
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati