Antena 3 CNN Economic Biz News Ziariştii, scoşi de pe lista beneficiarilor drepturilor de autor

Ziariştii, scoşi de pe lista beneficiarilor drepturilor de autor

Ziariştii, scoşi de pe lista beneficiarilor drepturilor de autor
Sursa foto: bogdan hossu
07 Apr 2009   •   01:46

Sindicatele doresc să elimine drepturile de autor prin care unele companii îşi plătesc angajaţii. Astfel, liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, a propus Finanţelor să interzică ca societăţile care plătesc salarii să nu mai plătească şi drepturi de autor.
Acesta consideră că statul pierde bani din contribuţiile sociale neplătite de 200.000 de angajaţi din România. A explicat că ?plata pe drepturi de autor ar trebui făcută pentru freelanceri, adică pentru o activitate independentă, conjuncturală?, şi nu paralel cu activitatea ca angajat într-o firmă. ?Noi nu contestăm legea drepturilor de autor, ci modul de aplicare a acesteia, care a adus o serie de abuzuri. Există anumite categorii de angajaţi, cum sunt contabilii, notarii, arhitecţii şi chiar din mass-media care sunt plătiţi prin contracte de drepturi de autor, pentru că astfel sunt excluşi de la plata anumitor taxe?, explică Hossu, citat de Cotidianul.
Urmare a acestei propuneri, aceeaşi societate nu va putea plăti şi salarii şi drepturi de autor.
Ministerul Finanţelor nu a luat încă o decizie, limitându-se a susţine că aceasta este strict propunerea sindicatelor.
Potrivit liderului Cartel Alfa sindicatele, dar şi patronatele susţin iniţiativa.
Ziariştii ar putea rămâne fără plata pe drepturi de autor, în timp ce angajaţii din domeniul culturii sau unele ramuri din inginerie vor putea fi remuneraţi în continuare în baza vechiului sistem, a precizat secretarul general al Asociaţiei oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan. Potrivit declaratiilor, sindicatele, patronatele si Ministerul Finanţelor Publice (MFP) au convenit să elimine această formă de plată pentru 50.000 de persoane din mass-media.

Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close