Zona euro promite 30 miliarde Greciei

12 Apr 2010   •   00:41
Zona euro promite 30 miliarde Greciei 
zona euro

Miniştrii de finanţe din zona euro au stabilit detaliile pentru un pachet de salvare pentru Grecia, cu promisiunea de a oferi 30 miliarde euro în primul an pentru ajuta Atena, dacă este necesar.
Oficialii din cele 16 state ce împart moneda comună au organizat o conferinţă după ce noi preocupări privind datoria Atenei au afectat piaţa şi au împins în sus costurile de împrumut pentru statul elen.
"Acum suntem operaţionali dacă mecanismul trebuie activat," declara premierul din Luxemburg Jean-Claude Juncker. "Iniţiativa de activare a mecanismului aparţine guvernului grec" .
Juncker a precizat că statele euro vor contribui cu oferirea de împrumuturi Greciei, pe bază bilaterală.
Suma totală pentru primul an ar putea fi suplimentată ulterior.
Comisarul european pentru afaceri monetare şi economice, Olli Rehn, arăta că împrumuturile vor avea o dobândă de circa cinci procente, mult mai puţin decât ce a fost obligată să plătească Grecia.
Guvernul grec a salutat anunţul, dar a subliniat că nu a fost făcută nicio cerere de activare a ajutorului.
Juncker arăta că finanţarea va fi "completată şi cofinanţată de FMI", dar nu a oferit mai multe detalii. Rolul FMI, care va fi fără precedent pentru un stat membru al zonei euro-va fi punctul central al discuţiilor de luni, preciza Rehn .
Ministrul grec de finanţe George Papaconstantinou se arăta optimist că Grecia va continua să se împrumute pe piaţă.
Un oficial european declara că anunţul este menit a trimite "un mesaj politic înainte de deschiderea pieţelor de luni."
Criza din Grecia a zguduit Europa în ultimele luni, alimentând temerile investitorilor pentru nivelul datoriei şi împingând în jos valoarea euro.
Grecia trebuie să găsească circa 11,5 miliarde euro până luna viitoare, ca parte a unui plan de 54 miliarde euro pentru acest an de a acoperi plăţile scadente şi nevoile bugetare urgente.
Datoria sa totală este de aproape 300 miliarde euro.

Antena3.ro

Parteneri
x close