Antena 3 CNN Economic Biz News Zona euro riscă să intre în a treia recesiune

Zona euro riscă să intre în a treia recesiune

Zona euro riscă să intre în a treia recesiune
Sursa foto: Foto: www.businesstimes.com.s
18 Noi 2014   •   19:57
Jean-Michel Six, economist şef la Standard&Poor`s pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), susţine că zona euro riscă să intre în a treia recesiune după 2008, în pofida datelor economice recente care au fost peste aşteptări, relatează CNBC.

"Riscurile unei a treia recesiuni au crescut", a declarat Six la Londra, în timpul unei întâlniri cu presa. Redresarea începută în al doilea trimestru din 2013 a atins deja nivelul maxim, iar economia va stagna, a mai spus economistul.

"Vom evita probabil o a treia recesiune, dar la limită", a precizat Six.

Potrivit unor date publicate vineri, economia regiunii a avansat cu doar 0,2% în trimestrul al treilea, în timp ce analiştii anticipau o creştere de 0,1%.

Economiştii sunt în continuare îngrijoraţi în privinţa solidităţii economice a zonei euro, în special în privinţa şomajului şi a inflaţiei extrem de scăzute.

În cazul în care Banca Centrală Europeană (BCE) nu va începe să cumpere obligaţiuni guvernamentale, riscul de recesiune va fi considerabil.

"Intrăm într-un teritoriul periculos, reputaţia BCE fiind în joc, pe măsură ce instituţia îşi asumă tot mai multe riscuri. Mă aventurez să spun că probabil este necesar", a arătat Six.

Totuşi, economistul consideră că este probabil ca zona euro să evite recesiunea în 2015 şi 2016, ajutată de declinul preţurilor petrolului.

Zona euro a trecut prin două recesiuni, una în 2009 şi o altă în 2012-2013.

×
Subiecte în articol: zona euro
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close