Antena 3 CNN Economic Biz News Zvonul care a clătinat UE din temelii. Liderii europeni au fost neputincioşi în faţa isteriei provocate

Zvonul care a clătinat UE din temelii. Liderii europeni au fost neputincioşi în faţa isteriei provocate

Zvonul care a clătinat UE din temelii. Liderii europeni au fost neputincioşi în faţa isteriei provocate
Sursa foto: Foto: andrewlainton.wordpress.co
de O.P.    |    13 Dec 2011   •   06:31

Sistemul bancar european se zguduie din temelii în ciuda eforturilor susţinute ale liderilor europeni de a face faţă crizei economice. Vestea că cea mai mare bancă din Letonia este la un pas de colaps i-a făcut pe mii de oameni să îşi retragă banii din conturile instituţiei.  Nici bursele nu se simt prea bine. Pieţele financiare din întreaga lume au închis pe minus, considerând insuficiente măsurile adoptate la summitul UE de săptămâna trecută.
 
Peste 10.000 de letoni şi-au lichidat depozitele de la banca suedeza Swedbank, în urma unui zvon potrivit căruia instituţia s-ar afla în dificultăţi financiare. Oamenii au luat cu golit bancomatele băncii, retrăgând aproximativ 40 de milioane de dolari. Directorul executiv al instituţie a caracterizat zvonurile ca fiind absurde.

În scurt timp, poliţia a demarat o anchetă pentru a stabili  persoana de la care au plecat zvonurile. În Letonia, răspândirea de informaţii false, care ameninţă stabilitatea sistemului bancar, este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu doi ani de închisoare.

Zvonurile privind presupusele probleme ale băncii suedeze au apărut la puţin tinp după ce agenţia Moody's a scăzut ratingul băncilor franceze Crédit Agricole, BNP Paribas şi Société Générale.

Tot din cauza scepticismului agenţilor de rating, bursele din toată lumea au închis şedinţa de tranzacţionare pe roşu, catalogând ca insuficiente măsurile bugetare luate la summitul Ue de la sfârşitul săptămânii trecute.




×
Subiecte în articol: zona euro criza economica
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close