Antena 3 CNN Economic BNR vrea limitarea creditului pentru populaţie

BNR vrea limitarea creditului pentru populaţie

BNR vrea limitarea creditului pentru populaţie
Sursa foto: Foto: Agerpres.ro
14 Sep 2017   •   22:09

Banca Naţională a României discută cu băncile posibilitatea de a limita gradul de îndatorare a populaţiei, pe un model care a mai fost aplicat până în 2007 de BNR.

Potrivit Profit.ro, în prezent există bănci care acordă credite utilizând un grad de îndatorare de până la 70%. Aceasta înseamnă că un client poate accesa un împrumut a cărui rată să ajungă până la 70% din salariul său lunar.

“Finanţarea acordată populaţiei a depăşit de câteva luni nivelul de semnal. Băncile acordă credite de consum în baza propriilor norme. BNR este doar notificată. Sunt instituţii de credit care merg cu gradul de îndatorare până la 60-65, chiar 70% la sută, motivând că aceste împrumuturi sunt acordate persoanelor cu venituri mari ale căror venituri disponibile rămân semnificative chiar şi după plata ratelor. Studiile noastre arată, însă, că persoanele cu venituri mari nu se comportă diferit de cele cu venituri mai mici, în cazul apariţiei unor situaţii de stres”, a declarat Florian Neagu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară a instituţiei.

Potrivit unei prezentări a acestuia, nivelul creditului pentru populaţie se apropie de pragul maxim de la care BNR consideră că expunerea este periculoasă. În aceste condiţii, explică oficialul BNR, apar riscuri atât pentru debitori cât şi pentru stabilitatea financiară şi economică.


BNR a început să iasă public cu avertismente privind creşterea îndatorării populaţiei în primăvara acestui an.

×
Subiecte în articol: BNR credit populatie aplicare banca
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close