Antena 3 CNN Economic Companii BP, a doua mare companie din Marea Britanie, pierdere pentru prima dată în 7 ani

BP, a doua mare companie din Marea Britanie, pierdere pentru prima dată în 7 ani

BP, a doua mare companie din Marea Britanie, pierdere pentru prima dată în 7 ani
Sursa foto: compania BP
05 Feb 2009   •   13:56

BP, a doua mare companie din Marea Britanie este obligată să diminueze costurile, fiind afectată de căderea preţului la petrol. Compania a dezvăluit că ultimul trimestru a fost cel dintâi în care a înregistrat pierderi în ultimii şapte ani pe măsură ce criza mondială a dus la scăderea cererii de ţiţei.
Astfel, BP a înregistrat pierderi de 3,3 miliarde dolari, comparativ cu profitul de 4,4 miliarde dolari în anul anterior, scrie The Times. De asemenea, filiala sa din Rusia, TNK-BP, a fost afectată de o taxă de 700 de milioane de dolari.
Tony Hayward, şeful BP, aprecia că societatea este în faţa a doi ani grei şi crede că situaţia se datorează recentei căderi a preţului la ţiţei, de la 147 dolari la circa 40.
Hayward a subliniat că BP, ce are circa 90.000 de angajaţi în lume, îşi va intensifica procesul de reducere a costurilor, ceea ce va duce la concedierea a 5000 de angajaţi până la jumătatea anului.
BP este cel mai recent mare producător care anunţă căderi ale profitului pentru sfârşitul anului trecut. Săptămâna trecută, Royal Dutch Shell a anunţat primul trimestru cu pierderi din ultimii zece ani.
Total, dar şi americanii de la Conoco Philips au raportat cifre similare şi concedieri.
BP se alătură celor care susţin că un preţ corect pentru companii ar fi 50-60 de dolari pe baril.
Oricum, compania nu are de ce să se teamă ţinând cont că cifrele anuale arată un profit de 25,6 miliarde dolari în 2008, cu 39 procente mai mare decât în anul anterior.
Pe plan mondial proiecte petroliere sau de gaz de circa 100 miliarde dolari au fost amânate sau oprite în ultimele luni.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pretul petrolului
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close