Antena 3 CNN Economic Companii Produsele mobile Samsung ar putea fi INTERZISE în America. Vezi aici de ce

Produsele mobile Samsung ar putea fi INTERZISE în America. Vezi aici de ce

Produsele mobile Samsung ar putea fi INTERZISE în America. Vezi aici de ce
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
26 Aug 2012   •   13:59

O instanţă americană ar putea interzice comercializarea produselor mobile ale Samsung pe teritorul Statelor Unite, după ce compania sud-coreeană a pierdut un proces cu Apple în care era acuzată de încălcarea patentelor şi a fost condamnată la plata a peste un miliard de dolari.
   
Apple a câştigat mai puţin de jumătate din suma solicitatată drept despăgubire, dar judecătorul districtual Lucy Koh ar putea tripla ulterior suma impusă Samsung, potrivit legislaţiei federale, relatează Bloomberg.
   
Samsung a evitat totuşi plata de daune pentru încălcarea legislaţiei antitrust.
   
Koh, care a prezidat procesul timp de patru săptămâni, a programat luna viitoare o audiere pentru a analiza cererea Apple de interzicere permanentă a vânzărilor în SUA a unor produse precum tableta Galaxy 10.1, şi extinderea interdicţiei pentru alte produse.
   
Juraţii curţii federale din San Jose, California, au decis după numai trei zile de deliberări că Samsung a încălcat trei patente referitoare la tableta Galaxy şi alte două legate de aparatele sale smartphone.
   
"Este o victorie uriaşă pentru Apple. Verdictul este suficient pentru a fi cel mai mare din istoria proceselor legate de patente din istorie", a declarat Mark Lemley, profesor la facultatea de drept a universităţii Stanford.
   
El a adăugat, după verdictul care a avut loc vineri, că şi mai importantă este interdicţia (legată de vânzarea produselor Samsung în SUA n.r.) pe care judecătorul Koh este probabil să o emită.
   
Cei nouă membri ai juriului au respins contracuzaţiile făcute de Samsung împotriva Apple, compania cu cea mai mare capitalizare de piaţă la nivel mondial, precum şi solicitările de daune.
   
Juriul a stabilit totodată că patentele Apple sunt valide.
   
Samsung este pe locul 24 în lume în funcţie de capitalizarea de piaţă.
   
Compania sud-coreeană a anunţat că va cere judecătorului să schimbe verdictul, iar în caz contrar va face apel.
   
Apple a dat Samsung în judecată în aprilie 2011, iar Samsung a contraatacat, bătălia juridică având loc în ţări de pe patru continente, pe o piaţă a aparatelor smartphone evaluată la 219,1 miliarde de dolari.
   
Companiile s-au dat în judecată una pe alta în ţări precum Marea Britanie, Australia şi Coreea de Sud.
   
În procesul din San Hose, avocaţii Apple au susţinut că după lansarea iPhone în 2007 Samsung a trecut printr-o "criză de design", expresie provenită dintr-un email intern al companiei sud-coreene, şi a început să copieze elemente ale aparatelor revoluţionare ale companiei americane.
   
Apple a cerut despăgubiri de 2,5-2,75 miliarde de dolari de la Samsung, pentru copierea iPhone şi iPad.
   
Samsung a solicitat în schimb 421,8 milioane de dolari de la Apple, sub acuzaţia că aceasta a încălcat cinci patente.
   
Disputa a început la lansarea smartphone-urilor Samsung Galaxy în 2010.
   
Juraţii au decis vineri că Samsung nu a încălcat un patent legat de design-ul tabletei iPad.
   
"Există un decalaj enorm între realitate şi verdict. Este improbabil ca Samsung să cedeze poziţia de lider pe piaţa smartphone către Apple sau oricare altă companie, pe termen scurt. Cu excepţia unei interziceri a vânzărilor la nivel mondial, situaţia nu se va schimba", a declarat Kevin Restivo,  analist la firma de analiză a pieţei IDC în Toronto.
   
Samsung şi Apple sunt cei mai mari producători de aparate mobile care reunesc funcţiunile de telefoane şi computere, la nivel mondial. Chiar dacă se luptă în justiţie, cele două companii sunt legate prin contrate comerciale, referitoare la livrarea de componente.

Apple asigură circa 9% din veniturile Samsung, fiind cel mai mare client al acesteia.
   
În trimestrul al doilea, consumatorii au cumpărat 406 milioane de telefoane mobile, comparativ cu 401,8 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar Apple şi Samsung au livrat împreună aproape jumătate din aceste aparate, potrivit IDC.
   
Samsung şi-a mărit avansul în faţa Apple în trimestrul al doilea, cu livrări de 50,2 milioane de telefoane mobile, reprezentând 32,6% din piaţă, comparativ cu 26 de milioane de unităţi, respectiv 16,9% în cazul Apple.
   
Două din aparatele smartphone Galaxy care potrivit juraţilor încalcă mai multe patente ale Apple, Galaxy S şi Galaxy S II, au fost cele mai bine vândute modele ale Samsung. Un alt model incriminat este Galaxy Prevail, cel mai popular model din SUA din 2010 până în prezent.
   
Ambele părţi au reputat victorii în justiţie. Apple a obţinut în iunie blocarea vânzărilor modelului Galaxy Nexus, primul smartphone care foloseşte sistemul Android 4 al Google. Produsul a rămas pe piaţa americană pentru că Samsung a făcut apel.
   
În noiembrie, Samsung a câştigat un proces în Australia, care permite ca tableta Galaxy să concureze iPad.
   
Vineri, un tribunal din Seul a dispus ca ambele companii să nu mai comercializeze unele smartphone-uri şi tablete în Coreea de Sud şi să plătească despăgubiri.

×
Parteneri
Șefa ASSMB, Oana Sivache, plasată sub control judiciar de DNA
x close