Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Scurt istoric despre florile şi plantele artificiale

Scurt istoric despre florile şi plantele artificiale

De acum încolo, marea majoritate, dacă nu toate, a plantelor si florilor artificiale prezente pe piața mondială sunt fabricate în China, indiferent de nivelul lor de gamă.

Scurt istoric despre florile şi plantele artificiale
de Georgiana Adam    |    19 Apr 2024   •   10:00

Pe plan local, micro artele și meșteșugurile pot oferi câteva creații florale din hârtie, piatră, plastic reciclat, dar acest lucru rămâne excepțional și adesea efemer. În ceea ce privește copacii artificiali, micile firme franceze mai efectuează niște montaje la scară mică și uneori la comandă. Pentru aceasta folosesc frunze sintetice importate chino-asiatice.

Lucrarea cu flori artificiale este un fenomen cultural în China. Chinezii au fost mereu în fruntea acestui domeniu pentru că au folosit flori din țesătură sau minerale încă din zorii timpurilor pentru multe ceremonii și reprezentări.

Ediția I a Enciclopediei Diderot din 1751 menționează deja vechimea concepției chineze. „Florile artificiale sunt mai vechi în China, unde se fac unele foarte perfecte (...) Aceste flori sunt cu greu folosite decât pentru a împodobi toaletele femeilor; precauţiile deseori chiar inutile pe care le necesită reduc foarte mult utilizarea care s-ar putea face de ele.

Fabricarea florilor și plantelor artificiale rămâne, de altfel, un meșteșug slab mecanizat. Este nevoie de multă muncă și pricepere. O plantă sintetică, mai consistentă decât o floare falsă, este formată din numeroase elemente; necesită deci mai multă muncă și materiale pentru asamblarea sa. Designul neglijat în Europa, și în special în Franța din mai multe motive, a fost preluat cu succes de chinezi.

Materiale pentru realizarea de flori și plante artificiale

China are companiile necesare pentru diferite etape de fabricație, cum ar fi plasticul, sârma de fier, trestie de bambus și trunchiuri de lemn. Este, de asemenea, principalul producător de țesătură din poliester folosită pentru îmbrăcăminte, desigur, dar este și materialul preferat folosit pentru majoritatea frunzișului și florilor sintetice. Textila este supusă vopsirii și diverselor imprimări pentru a imita natura. S-au făcut progrese enorme în calitatea reproducerii plantelor și florilor artificiale. Inovația este în continuă evoluție.

De mulți ani, am lucrat cu importatori francezi sau europeni pretențioși, care au specificații „ample” și care ne respectă standardele. Am ales să vindem flori false și plante verzi false de o calitate estetică frumoasă, care respectă reglementările franceze de siguranță.

De ce florile și plantele artificiale nu se mai produc în Europa

Flori artificiale foarte frumoase au fost proiectate în Franța, Italia și Londra. S-au folosit diverse materiale nobile precum bumbac, mătase, satin, organza, porțelan, ceară sau pene.

În secolul al XVIII-lea, italienii au importat în Franța moda pentru flori artificiale. Parisul devine capitala creării florilor false care au ajuns în fruntea tendinței. Acest meșteșug înflorește. Pe atunci existau chiar florarii specializati in flori artificiale precum Thomas Joseph Wendel, atasat de regina Marie Antoinette. Când a izbucnit Revoluția Franceză, mulți artizani au fugit în Anglia și și-au adus acolo know-how-ul.

Abia în secolul al XIX-lea Parisul a devenit din nou capitala creării florilor de imitație cu peste 30.000 de muncitori. Florile artificiale pariziene, sinonime cu rafinament, sunt exportate la New York. Din păcate, cel de-al Doilea Război Mondial a pus un frânat măiestriei.

Din anii 1960, Franța și-a recăpătat supremația în domeniul florilor artificiale. Tehnicile au evoluat, plasticul își face intrarea, la fel și materialele sintetice. Arta este la apogeu. Căutăm să imităm cât mai îndeaproape florile și plantele cu creații foarte high-end pentru a fi expuse în case, înfrumusețarea sălilor de recepție, decorarea pălăriilor și înfrumusețarea hainelor. Florile din plastic par, de asemenea, mult mai ieftine și foarte rezistente în aer liber. Sunt folosite în principal pentru a decora mormintele cu flori.

Floarea artificiala de ultimă generație este pretențioasă. Materiale precum mătasea au devenit foarte scumpe, iar costul forței de muncă a crescut semnificativ. Moda a scăzut, așa că cererea a scăzut semnificativ. Fabricația franceză a devenit anecdotică. Florele franceze magnifice au fost în mare parte rezervate haute couture. Know-how-ul se pierde.

Florile de plastic de mai puțină calitate au durat mai mult, dar au adus și o imagine proastă a florilor artificiale în mintea obișnuită. Acum au dispărut.

De atunci, China a dat un nou dinamism florilor și plantelor sintetice. Găsim imitații sublime datorită materialelor moderne precum poliesterul, latexul și termoplastele care permit un aspect estetic mai mare decât real și/sau o atingere aproape reală. Este cazul florilor precum orhideele de exemplu, dar și al plantelor artificiale căzute sau al  arborilor artificiali seminaturali care au trunchi de lemn. Trandafirii din stofă, bujorii, florile sălbatice și multe altele sunt, de asemenea, mari succese.

Practicitatea, durabilitatea și frumusețea au redat noblețea florilor și plantelor artificiale. Devenită din nou la modă, alegerea este mai importantă ca niciodată în acest domeniu. Toată lumea își poate îmbunătăți interiorul cu arbuști magnifici sau buchete decorative false. Astăzi, a apărut o gamă mai rezistentă la exterior, conform elefunstore. Depinde de tine să te tratezi!

Îngrijirea și curățarea plantelor și florilor artificiale

Pentru a vă menține planta artificială în starea inițială, este necesar să o întrețineți. Curățarea ocazională îndepărtează praful, face frunzișul să strălucească și păstrează planta la un cost mai mic. Iată câteva sfaturi utile pentru a vă întreține plantele sintetice în ghiveci fără a le deteriora.

Dacă planta dumneavoastră artificială este în interior, întreținerea acesteia implică în esență ștergerea ocazională de praf. Plantele artificiale situate în aer liber necesită uneori o curățare mai atentă. Cea mai ușoară soluție este să folosești un praf electrostatic, pe care îl poți folosi în timpul curățării. Fără riscuri pentru plantă, praful face posibilă îndepărtarea prafului cu o ușurință surprinzătoare.

De asemenea, puteți folosi un uscător de păr mic. Asigurați-vă că îl setați la putere minimă pentru a nu deteriora planta sau frunzișul acesteia. Această tehnică va muta praful, deci ar trebui să fie făcută de preferință afară. Aspiratorul poate fi potrivit pentru curățarea anumitor plante cu frunze mari, dar această practică nu este lipsită de riscuri, motiv pentru care nu o recomandăm.

În sfârșit, cea mai eficientă metodă rămâne curățarea plantei frunză cu frunză folosind o cârpă umedă, de preferință din microfibră. Avantajul acestei metode, pe lângă eficacitatea ei, constă în absența utilizării produselor de curățare. Tot ce ai nevoie este puțină răbdare și planta artificială va străluci din nou, ca în prima zi.

Dacă planta ta artificială se murdărește sau dacă curățarea cu o cârpă umedă nu este suficientă, câteva picături de apă cu săpun sau detergent de vase vor fi suficiente pentru a-i restabili culoarea. Nu folosiți produse abrazive, corozive sau de lustruire sau cele destinate mașinilor de spălat vase. Săpunul este mai mult decât suficient. Daca preferi sa folosesti un produs de intretinere, sa stii ca exista produse de curatare pentru plante artificiale dedicate intretinerii plantelor sintetice.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close