Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Tăierea cu plasmă: ce presupune și când este necesară

Tăierea cu plasmă: ce presupune și când este necesară

Tăierea cu plasmă a devenit cea mai folosită procedură pentru prelucrarea metalelor, dovedindu-se mai avantajoasă decât metoda clasică ce presupune folosirea flăcării oxiacetilenice.

Tăierea cu plasmă: ce presupune și când este necesară
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Aug 2022   •   12:59

Plasma poate fi folosită atât pentru tăierea plăcilor subțiri de metal, cât și pentru plăcile mai groase, care sunt la fel de ușor de tăiat dacă utilizezi aparatul potrivit.

Pentru a afla mai multe amănunte despre tăierea cu plasmă, îți recomandăm rândurile următoare, ce conțin toate informațiile ce te-ar putea interesa.

Cum se realizează tăierea cu plasmă

Plasma este considerată a patra stare de agregare a materiei, după cele trei stări mai cunoscute - solidă, lichidă și gazoasă. Este vorba de un gaz ionizat, obținut în condiții speciale, cu ajutorul unui aparat de tăiat cu plasmă. Acesta folosește un gaz plasmagen - azot, hidrogen, heliu sau aer comprimat – și un electrod care produce un arc electric.

Gazele plasmagene sunt bune conductoare de electricitate, iar în contact cu arcul electric ating temperaturi ridicate. Jetul de gaz încărcat cu electricitate și ajuns la temperaturi foarte înalte (plasma), este împins cu presiune printr-un orificiu îngust, către suprafața de material care trebuie tăiată.

Temperatura plasmei care poate atinge și 18.000 de grade Celsius topește metalul, iar presiunea cu care este propulsată suflă materialul topit, și astfel are loc tăierea.

Ce materiale se taie cu plasmă

Pentru ca tăierea cu plasmă să se poată realiza, materialul prelucrat trebuie să fie bun conductor de electricitate. Se știe că metalul are această calitate, fiind totodată suficient de dur pentru a fi nevoie de o astfel de procedură de prelucrare.

Așadar, tăierea cu plasmă se folosește pentru debitarea pieselor și plăcilor metalice de diferite grosimi.

Cuprul, oțelul, alama și aluminiul sunt principalele metale care pot fi debitate cu ajutorul unui aparat de tăiat cu plasmă, iar procedura este rapidă și ușor de realizat.

Detalii care trebuie luate în considerare

Deoarece diversele materialele debitate nu au caracteristici identice, este necesar să ai în vedere câteva amănunte esențiale înainte de a tăia cu plasmă. Iată care sunt acestea!

Grosimea materialului

Acesta este un detaliu determinant, pentru că în funcție de el trebuie să alegi un aparat de tăiere cu plasmă cu amperajul potrivit. Astfel, pentru materialele cu grosimi între 0,5 și 1 centimetru, poți să te descurci cu un aparat cu amperaj mai mic, suficient de puternic pentru tăia rapid și precis.

Pentru plăcile metalice de grosimi mai mari, vei avea nevoie de un aparat mai performant. În cazul acestuia, amperajul trebuie să fie mai mare, pentru a permite folosirea unui curent de tăiere mai puternic.

Viteza de prelucrare

Unul din avantajele acestei proceduri este viteza de tăiere, care poate ajunge la 9 metri pe minut. Aceasta este influențată însă de grosimea metalului debitat și de puterea aparatului folosit.

Cu cât amperajul este mai mic, cu atât viteza de tăiere va fi mai redusă, mai ales în cazul plăcilor mai groase de un centimetru. Aparatele cu amperaj mare sunt mai rapide, iar această calitate o vei aprecia mai ales în cazul în care ai mult de lucru.

Vizibilitatea zonei de lucru

Atunci când debitezi un metal cu aparatul de tăiere cu plasmă, trebuie să îți concentrezi atenția asupra zonei de lucru, pentru a te asigura că urmărești un anumit contur sau că păstrezi linia dreaptă.

Pentru aceasta, este necesar să ai o bună vizibilitate asupra zonei de tăiere, care depinde de forma și dimensiunea torței precum și de duza aparatului.

Nu putem încheia acest material fără a preciza că tăierea cu plasmă impune și luarea unor măsuri de precauție. De fiecare dată când apelezi la această procedură trebuie să porți echipament de protecție adecvat. De asemenea, ține cont de faptul că în timpul procesului de tăiere cu plasmă se realizează un transfer de căldură asupra metalului debitat, iar acesta poate ajunge le temperaturi ridicate.

×
Parteneri
Angajaţii Guvernului au ieşit în stradă, nemulţumiţi de salarii
x close