Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Trifoiul în simbolistica primăverii, aducător de noroc și beneficii multiple

Trifoiul în simbolistica primăverii, aducător de noroc și beneficii multiple

Simbol mondial al norocului, trifoiul este una din primele plante care apar primăvara.

Trifoiul în simbolistica primăverii, aducător de noroc și beneficii multiple
de Georgiana Adam    |    18 Mar 2024   •   18:08

Se spune că, dacă ai un trifoi cu patru foi, poți anula magia unui spiriduș, dar beneficiile utilizării acestei plante merg mult mai departe de sfera acestui tărâm de poveste. Trifoiul, cu cele peste 300 de specii ale lui, are proprietăți depurative, antitusive, expectorante, antiinflamatoare, antispastice, diuretice, emoliente, estrogenice, cicatrizante și chiar antitumorale.

Simbol mondial al norocului

Se spune că dacă găsești un trifoi cu patru foi vei avea noroc, iar dacă cineva ți-l dăruiește norocul se va dubla. Încărcat cu simbolism și înțelesuri, trifoiul este un simbol al norocului, al speranței și al reînnoirii în multe culturi din întreaga lume, motiv pentru care este și foarte des reprezentat în jocurile de noroc, așa cum se găsește, de exemplu: pe NetBet (primul site licențiat în România, L1160651W000195, ONJN, +18) sau ca talisman la intrarea în case. Cu toate acestea, trifoiul, cu varietatea lui de specii, are o mulțime de alte întrebuințări în agricultură și medicină.

O unealtă pentru agricultură și mediu

Trifoiul este cunoscut și pentru beneficiile sale ecologice. Ca plantă fixatoare de azot, trifoiul îmbogățește solul și îl pregătește pentru creșterea altor plante. În primăvară, trifoiul contribuie la regenerarea și refacerea ecosistemului. Speciile de trifoi sunt cultivate în scopuri furajere, pentru îmbunătățirea calității solului, în scopuri decorative (poate înlocui gazonul), în scopuri medicinale sau ca plantă meliferă. Cele mai comune și utilizate specii de trifoi sunt cel alb și cel roșu. În agricultură, trifoiul roșu este potrivit pentru a îmbunătăți structura și fertilitatea solului, dar și ca furnizor de materie organică, iar trifoiul alb este foarte bun pentru stoparea buruienilor. Poate fi folosit și ca cultură de acoperire.

Plantă medicinală

Trifoiul roșu are, în special, componente bioactive: calciu, lecitina, crom, magneziu,

potasiu, siliciu, vitaminele A, E, C, B2 si B3. Acesta este considerat a fi una dintre

cele mai bogate surse de izoflavon (un tip de estrogen cu capacitate mare antioxidantă). Trifoiul roșu este utilizat și pentru detoxifierea sângelui. Infuzia se obține prin adăugarea unei lingurițe de trifoi uscat și a uneia de mentă la 200 de mililitri de apă fiartă. Această rețetă este recomandată pentru ameliorarea congestiei, durerilor la nivelul pieptului, pentru răceală și gripă. De asemenea, acesta are un rol important de detoxifiere a plămânilor, ficatului, rinichilor și sângelui. Este util și în cazuri de gută, este un bun expectorant și are

proprietatea de a calma spasmele bronhiilor, tusea convulsivă și tusea la copii. Este

antiastmatic, stimulează secreția biliară și creează o stare de relaxare a mușchilor.

Trifoiul mai decongestionează glandele salivare, vindecă durerile cauzate de artrită

și diminuează inflamațiile oculare. Planta este folosită și extern, pentru tratarea acneei, psoriazisului, eczemelor, înțepăturilor provocate de insecte, abceselor sau ulcerațiilor.

Curiozități

  • - Trifoiul conține o cantitate mică de morfină, care este consumată de vite și
  • ajunge în lapte.
  • - Ca și curiozitate statistică, se estimează că unul din 10.000 de plante de trifoi
  • este cu patru frunze.
  • - Ceaiul de trifoi roșu previne apariția cancerului de piele.
  • - Tulpina trifoiului roșu poate atinge până la un metru înălțime.
  • - Sfântul Patrick este reprezentat de irlandezi cu un trifoi în mână.
×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close