Cresc ratele pentru Prima Casă, iar majorările vor continua

03 Ian 2017   •   23:34
Cresc ratele pentru Prima Casă, iar majorările vor continua

Ratele pentru Prima Casă au crescut la începutul acestui an, deoarece dobânzile aplicate în cazul lor sunt recalculate de bănci în creştere

Indicele ROBOR, cel care influenţează costul creditelor în lei, s-a majorat faţă de nivelul minim din toamnă. Totodată, specialiştii estimează că dobânzile vor continua să crească şi le recomandă celor care vor să facă împrumuturi să aleagă credite cu dobânzi fixe.

Creşterea ratelor vine după ce indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 0,9%, faţă de minimul istoric de 0,7% din octombrie 2016.

Cu toate acestea, indicele ROBOR e departe de maximul istoric de 15%, înregistrat acum opt ani, aşa că împrumuturile Prima Casă rămân cele mai ieftine.

Avantajul major este avansul de doar 5%, iar costurile – dobânda este foarte bună, cu marja la dobânda peste ROBOR la 3 luni de maxim 2%, deci practic şi băncile la rândul lor ar putea să vină cu o diferenţiere până în această marjă”, a declarat specialistul financiar Irina Chiţu, conform Digi 24.

Băncile au variante şi pentru cei care vor să se pună la adăpost de fluctuţiile dobânzilor.

„Este necesar ca cei care se orientează către un program de creditare ipotecară să ia în considerare variantele de dobândă fixă, acesta este un element foarte important – cu o ofertă de dobândă fixă poţi preveni fluctuaţiile de preţ”, purtătorul de cuvânt al unei bănci, Ionuț Stanimir.

Parteneri
x close