Antena 3 CNN Economic Imobiliare Colliers International pleacă de pe piaţa rezidenţială

Colliers International pleacă de pe piaţa rezidenţială

Colliers International pleacă de pe piaţa rezidenţială
Sursa foto: colliers international
17 Mar 2009   •   16:33

Compania de consultanţă imobiliară Colliers International se va retrage de pe piaţa rezidenţială după ce criza a blocat vânzările, potrivit Capital.
"Deja am renunţat la mai multe proiecte pe care le promovam. În prezent, avem contracte ferme cu Asmita Gardens şi Silver Mountain din Braşov, după finalizarea cărora ne vom retrage de pe piaţa rezidenţială", a declarat Bogdan Georgescu directorul Colliers, citat de săptămânal.
Potrivit sursei, compania se va axa doar pe zona corporate - office, comercial, industrial, evaluari etc. Piaţa imobiliară a fost grav afectată de lipsa de finanţare atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru cumpărători şi chiriaşi.
"De lipsa finanţărilor este afectată destul de grav piaţa office. Băncile cer garanţie dezvoltatorilor preînchirierea a cel puţin jumătate din proiectele propuse spre finanţare. Ori în condiţii de criză, companiile sunt greu de convins să închirieze noi spaţii cu ocupare peste doi ani, când ei încearcă să supravieţuiască", spune Georgescu.
Ultimul raport de piaţă al Colliers arată că suprafaţa totală închiriabilă de spaţii office atinge aproape un milion de metri pătraţi cu o rata de neocupare de 2,8%. Pentru spaţiile comerciale, suprafaţa închiriabila depăşeşte 1,2 milioane metri pătraţi, cu o rata de neocupare aproape de zero. De cealaltă parte, vânzările de locuinţe au scazut în a doua jumătate a anului 2008 la 600 de unităţi, după ce, în primele luni se vânduseră aproape 3.000.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza pe piata imobiliara
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close