Antena 3 CNN Economic Noi reguli la cardul de energie. Cum afli câţi bani mai ai pentru plata facturilor

Noi reguli la cardul de energie. Cum afli câţi bani mai ai pentru plata facturilor

Apar noi reguli pentru beneficiarii cardului de energie, modificări care vin în ajutorul românilor ce primesc aceşti bani pentru plata facturilor.

Noi reguli la cardul de energie. Cum afli câţi bani mai ai pentru plata facturilor
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    28 Apr 2023   •   00:00

Românii care primesc cardul de energie pentru plata facturilor la electricitate vor putea afla de acum mai simplu câţi bani au pe card, având în vedere că unii dintre beneficiari nu se pricep foarte bine la tehnologie.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, beneficiarii ajutorului de 1.400 de lei, bani ce pot fi folosiți de persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor la energie, vor putea afla ce sold mai au pe card chiar de la poștașii care-i vizitează.

Proiectul aflat în dezbatere publică arată că sistemul informatic folosit de Poșta Română va trebui să permită interogarea soldului disponibil pentru fiecare card de energie, inclusiv să poată fi posibilă afișarea soldului disponibil pe echipamentele folosite de poştaşi.

Mai exact, proiectul de OUG vizează modificarea și completarea regulilor ajutorului financiar de care pot beneficia persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor la energie.

Citeşte şiSchimbări la cardul de energie. Ce trebuie să ştie românii care primesc vouchere pentru plata facturilor

Ce modificări vor mai apărea la cardul de energie

De asemenea, proiectul stabilește introducerea unei noi prevederi în OUG 166/2022, care conține actualele reguli ale ajutorului pentru plata facturilor la energie: "Prin intermediul aplicației informatice (...), Compania Naţională "Poşta Română" - S.A. pune la dispoziția MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), în timp real, toate operațiunile efectuate cu fiecare card de energie, declarație pe propria răspundere, ancheta socială, înștiințare de neeligibilitate, plata prin mandat poștal, în urma interogării bazelor de date la nivel de beneficiar de sprijin, pe bază de CNP", potrivit avocatnet.ro.

Proiectul de OUG mai aduce și alte schimbări în legătură cu regulile ajutorului de pe cardul de energie. 

Spre exemplu, banii acordaţi anul acesta se vor putea folosi pentru plata facturilor în cazul mai multor surse de energie și va apărea o procedură ce se va aplica în cazul beneficiarilor care-și schimbă domiciliul.

Până acum, pentru a afla câţi bani mai sunt disponibili pe cardul de energie se aplicau alte două metode, potrivit MIPE (Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene):

1. Prin dovada serviciilor de mandat poștal care are înscris soldul după fiecare plată efectuată de beneficiarul sprijinului, inclusiv în cazul în care plata s-a realizat prin intermediul poștașului, la domiciliul beneficiarului

2. Prin accesarea site-ului Poştei Române pentru afișarea electronică a acestui sold.

Cum se face plata cu cardul de energie

Banii de pe cardul de energie nu se pot retrage, cardul nu poate fi vândut sau donat.

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

Care este valabilitatea cardului de energie

Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

- Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

- Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Aşadar, pentru prima tranşă de bani pe care românii o primesc pe cardul de energie, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023.

Vezi şi: Sute de români pierd cardul de energie. Greşeala care îi lasă fără ajutorul pentru plata facturilor

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close