Antena 3 CNN Economic Pensia cu care va rămâne Nicolae Ciucă, după impozitarea pensiilor speciale

Pensia cu care va rămâne Nicolae Ciucă, după impozitarea pensiilor speciale

Unele pensiile speciale vor fi desfiinţate, după ce noile amendamente prevăd eliminarea unora dintre ele.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   10:48

Este vorba de funcţionari publici parlamentari, diplomaţi sau personalul de specialitate judiciar. 

În plus, creşte procentul de supraimpozitare pentru pensiile care depăşesc salariul în plată şi pentru cei care cumulează pensia de serviciu cu salariul. 

Supraimpozitarea ajunge acum la 30% pentru componenta necontributivă din pensie care depăşeşte salariul mediu brut pe economie. 

Spre exemplu, premierul Nicolae Ciucă încasează o pensie de serviciu de 18.000 de lei. 

Citeşte şiUn pensionar militar a publicat talonul de pensie pe februarie 2023: "Să vedeți ce înseamnă o pensie specială"

Dacă din cei 18.000 de lei partea de contributivitate este de 5.000 de lei, înseamnă că îi va fi impozitată doar diferenţa de 13.000 de lei. 

Dar nici aceasta toată, ci doar partea care depăşeşte salariul mediu brut pe economie. Adică, diferenţa dintre 13.000 şi  6.700, mai exact, 6.300 de lei. Iar impozitul va fi de 1.890 de lei. 

Deci, premierul Ciucă, din pensia de 18.000 de lei va pierde 1.890 de lei, aşa că va rămâne cu 16.110 lei. 

Un alt amendament prevede creșterea vârstei standard de pensionare până la 65 ani.

Şi Marcel Ciolacu a anunţat pe contul de socializare amendamentele prin care se doreşte eliminarea pensiilor speciale pentru a dispărea acest "sistem paralel" al încasărilor de la stat, aşa cum îl numeşte liderul PSD.

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

"Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

×
Subiecte în articol: pensii pensii speciale Nicolae Ciucă
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close