Antena 3 CNN Economic Punctul de pensie ar putea creşte cu 100 de lei. Ce conţine noua lege a pensiilor 

Punctul de pensie ar putea creşte cu 100 de lei. Ce conţine noua lege a pensiilor 

Punctul de pensie ar putea creşte cu 100 de lei, după cum apare în PNRR, după ce şi în acest an s-a majorat.

Punctul de pensie ar putea creşte cu 100 de lei. Ce conţine noua lege a pensiilor 
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    21 Mar 2023   •   16:26

În noua lege a pensiilor, se vorbeşte despre o posibilă creştere a punctului de pensie, cu aproape 100 de lei, respectiv de la 1785 de lei, la 1875 de lei.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat marţi, în exclusivitate la Antena 3 CNN, ce conţine noua lege a pensiilor.

Oficialul a vorbit despre majorarea punctului de pensie, formula nouă pentru recalcularea tuturor celor cinci milioane de pensii, dar şi articole care vor fi eliminate.

Citeşte şi: Ce conţine noua lege a pensiilor. Anunţul ministrului Marius Budăi

Ce conţine noua lege a pensiilor 

- formula nouă pentru recalcularea tuturor celor cinci milioane de pensii 

- numărul de puncte x VPR (valoarea punctul de referinţă) = 72 

- posibila creştere a punctul de pensie de la 1.785 de lei la 1.875 de lei

- pe viitor, nu vor mai fi excepţii la pensionare între diferite companii. De exemplu, angajaţii din naval (CEO Oltenia, fabrică de armament etc)

- va fi eliminat articolul din vechea lege - "Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare". În schimb, Ministerul Familiei va trebuie să vină cu o propunere de stimulente pentru mamele cu mai mulţi copii.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Vechimea în muncă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de pensie. Vestea bună este că de acum o puteti verifica şi online.

Aşadar, pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close