Antena 3 CNN Economic Ministrul Energiei: România nu va plăti în ruble gazul din Rusia

Ministrul Energiei: România nu va plăti în ruble gazul din Rusia

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România nu este afectată de intenţia ruşilor de a accepta plata gazelor doar în ruble, întrucât nu statul român este cel care cumpără gaze de la Gazprom, ci companiile din piaţă.

Ministrul Energiei: România nu va plăti în ruble gazul din Rusia
Sursa foto: Agerpres
de Silvia Preda    |    25 Mar 2022   •   18:31

"Statul român nu are un contract cu Gazprom, companiile private din România nu au contracte cu Gazprom, există intermediari ai Gazprom care vând gaze în România, la preţ legat de hub-urile de la Viena sau Amsterdam, în euro, iar aceste contracte se discută şi se negociază la nivelul companiilor, nu la nivelul statului român, iar o modificare unilaterală nu poate fi făcută într-un anumit contract", a spus ministrul. 

"Nu cred că se poate vorbi în România despre plată în ruble a gazelor, pe contractele care sunt în vigoare", a mai spus el.

Virgil Popescu: Statul român nu are contracte directe cu Gazprom

Întrebat dacă statul român va fi afectat, ministrul a precizat că România nu are contract direct cu Gazprom. "Nu există acest risc", a spus el. 

Președintele rus Vladimir Putin l-a instruit pe gigantul energetic de stat rus Gazprom să treacă la plăți în ruble, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Întrebat într-o conferință telefonică cu reporterii dacă Rusia va continua să furnizeze gaze către UE dacă țările europene refuză să plătească în ruble, Peskov a spus: "Gazprom a fost instruit de către președintele rus să accepte plata în ruble".

"În decurs de o săptămână, sau mai degrabă, în cele patru zile rămase, Gazprom ar trebui să dezvolte un sistem despre cum se poate face acest lucru din punct de vedere tehnic și logistic", a adăugat Peskov.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close