Antena 3 CNN Economic Transporturi Începe cel mai mare proiect feroviar din România | Patru tuneluri de peste 24 de kilometri prin munţii Carpaţi pentru calea ferată Braşov-Sighişoara

Începe cel mai mare proiect feroviar din România | Patru tuneluri de peste 24 de kilometri prin munţii Carpaţi pentru calea ferată Braşov-Sighişoara

Cel mai mare proiect feroviar din România, respectiv calea ferată Braşov-Sighişoara, este la start, iar compania care va săpa tuneluri de zeci de kilometri prin munţii Carpaţi, Aktor, a adus deja la Racoş, în judeţul Braşov, primul TBM, un utilaj capabil să sape chiar şi 15 metri pe zi.

Începe cel mai mare proiect feroviar din România | Patru tuneluri de peste 24 de kilometri prin munţii Carpaţi pentru calea ferată Braşov-Sighişoara
Sursa foto: mediaflux.ro
de Georgiana Adam    |    28 Apr 2023   •   14:18

Grecii de la Aktor vor aduce, în total, patru TBM-uri (tunnel boring machine - n.r. maşină de săpat tuneluri), care vor realiza patru tuneluri lungi de peste 24 de kilometri prin munţii Carpaţi pentru proiectul căii ferate Braşov-Sighişoara.

Primul TBM a ajuns deja în România, iar al doilea va fi livrat luna viitoare. Ultimele două sunt finalizate în fabrică, au trecut deja testele tehnice și vor ajunge în România în iunie, respectiv iulie. Potrivit calendarului de lucru, cele patru utilaje vor fi pregătite de forare pe 15 iunie, 30 august, 30 septembrie şi 15 noiembrie 2023.

Conform mediaflux.ro, primele două tuneluri vor avea o lungime de şapte, respectiv cinci kilometri, cele mai lungi construite vreodată în țara noastră.

Construcția primului tunel va dura aproximativ 18-19 luni, proiectul urmând a fi gata în totalitate până în 2027.

Conform proiectului, distanța de 128 km între Brașov și Sighișoara va fi realizată în doar o oră și 30 de minute, reducând practic la jumătate cele trei ore din prezent.

Tronsoanele feroviare Brașov-Apața (lotul 1), Apaţa-Caţa (lotul 2) şi Cața-Sighișoara (lotul 3) sunt modernizate de Asocierea RailWorks, formată din Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98, conform unui contract semnat între CNCF CFR SA și asocierea Railworks.

Valoarea estimată pentru loturile 1 şi 3 este de 2,9 miliarde de lei, în timp ce lotul 2 are o valoare de aproximativ 2,72 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: Aktor România
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close