Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Alexandru Rafila, despre achiziţia vaccinurilor în timpul pandemiei: "Am distrus vaccinuri în valoarea de 750 de milioane de lei"

Alexandru Rafila, despre achiziţia vaccinurilor în timpul pandemiei: "Am distrus vaccinuri în valoarea de 750 de milioane de lei"

Ministrul Rafila a avut o intervenție la Antena 3 CNN unde a vorbit despre achiziția vaccinurilor în timpul pandemiei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Noi 2023   •   15:49

"Noi am luat 35 de milioane de doze dintr-un total de 80 de milioane care au fost contractate. O să mai vină vaccinuri care au fost plătit în 2021 ca avans, deci banii au fost atunci daţi companiei. 

Problema e legată de aspecte de natură juridică. Săptămâna trecută, Compania Pfizer a dat în judecată Polonia pentru a recupera o sumă mare de bani, pentru că şi polonezii au încetat să mai cumpere vaccinurile care erau contractate. 

Am distrus 10 milioane de doze.  Până acum, România a plătit pe vaccinuri circa 2,5 miliarde de lei. Ar trebuie să mai plătim o sumă chiar mai mare de atât. Mai avem 2 milioane de doze de vaccinuri în depozite. Sunt durate variabile de valabilitate. Dar nu mai sunt pentru varianta circulantă a virusului actual. Pe măsură ce expiră vor fi distruse", a declarat Alexandru Rafila. 

Putea România să folosească opțiunea de a refuza o tranşă de vaccinuri?

"Sigur că putea. Dacă nu exista memorandum semnată, tranşa era refuzată. Dacă eram ministrul Sănătății eu aş fi putut judeca în mod direct. 

Citeşte şi: Florin Cîțu: ”E normal ca PNL să-mi ridice imunitatea, dar nu demisionez din partid”

Prima măsură luată a fost să caut clienți în rândul statelor membre ale Uniunii Europene pentru a prelua vaccinurile. Am vândut pentru Germania, Danemarca şi Ungaria", a mai precizat Alexandru Rafila. 

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila vaccinuri anti-COVID
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close