Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Asociaţia Berarii României: "Acciza la bere este mai mare decât în Germania"

Asociaţia Berarii României: "Acciza la bere este mai mare decât în Germania"

Alcoolul s-ar putea scumpi în contextul noilor taxe gândite de guvern şi a eliminării unor facilităţi fiscale.

de Georgiana Adam    |    31 Iul 2023   •   16:58

Asociaţia Berarii României a tras un semnal de alarmă şi a explicat că piaţa de bere din România a cunoscut o scădere de consum, în condiţiile în care acciza la bere în România este cu 8% mai mare decât în Germania.

"Piaţa berii s-a contractat anul trecut cu 5%. Tendinţa de scădere a consumului se menţine şi anul acesta. Am înregistrat o scădere de 9% a pieţei, în volum, la cinci luni. Urmează să vedem şi datele de consum din sezonul estival, dar în măsura în care ne confruntăm cu o astfel de scădere de consum, care vine, desigur, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a românilor, o creştere suplimentară a accizei riscă să destabilizeze această piaţă.

În România, deja, acciza la bere este cu aproape 8% mai mare decât acciza din Germania, aceasta în condiţiile în care puterea de cumpărare a românilor este de trei ori mai mică decât a cetăţenilor nemţi.

O creştere suplimentară a poverii fiscale ar însemna o destabilizare şi mai mare a unui sector, care altminteri este un sector 100% fiscalizat", a declarat Julia Leferman, director general - Asociaţia Berarii României.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close