Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Avertisment pentru Guvern: Taxa pe zahăr va scumpi sucurile cu până la 25%

Avertisment pentru Guvern: Taxa pe zahăr va scumpi sucurile cu până la 25%

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare critică introducerea unei taxe pe zahăr și avertizează că această măsură va conduce la scumpirea sucurilor cu până la 25%.

Avertisment pentru Guvern: Taxa pe zahăr va scumpi sucurile cu până la 25%
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Sep 2023   •   17:50

Zilele acestea, pe lângă alte creșteri, este discutată și introducerea unei taxe pentru băuturile cu un conținut ridicat de zahăr.

În acest context, Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare avertizează că măsura va conduce la creșterea prețului băuturilor răcoritoare cu până la 25%, ceea ce îi va afecta considerabil pe consumatori.

"În primul rând, considerăm introducerea unei noi taxe, la doar șase luni distanță de când TVA-ul a fost crescut doar pentru categoria de băuturi răcoritoare, de la 9 la 19%,  discriminatorie pentru sectorul nostru.

Zahărul din băuturi nu diferă cu nimic de zahărul din alte produse, iar băuturile răcoritoare reprezintă doar 3% din aportul mediu zilnic de calorii al unei persoane, conform unor studii europene.

Citește și: Taxe noi pentru români! Măsurile Guvernului pentru care vom scoate mai mulți bani din buzunar

Se dorește taxarea unei industrii care este profitabilă și de succes. 

Efectele se vor simți în primul rând la raft și în buzunarul consumatorului, pentru că prețul produselor va crește de la 15 până la 25%, ceea ce va conduce la o scădere a pieței și, bineînțeles, la încasări mai mici la bugetul de stat", a spus Alice Nichita, reprezentant Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare.

 

 

×
Subiecte în articol: taxa pe zahar scumpiri sucuri
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close