Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Mâncarea de anul viitor, în pericol | Avertismentul unui fost ministru al Agriculturii

Mâncarea de anul viitor, în pericol | Avertismentul unui fost ministru al Agriculturii

Temperaturile extrem de ridicate din această iarnă și lipsa precipitațiilor pun în pericol culturile de primăvară. Porumbul, mazărea și floarea soarelui se numără printre cele mai afectate culturi. Avertismentul unui fost ministru al Agriculturii.

Mâncarea de anul viitor, în pericol | Avertismentul unui fost ministru al Agriculturii
Sursa foto: Profimedia
de Claudia Popovici    |    28 Dec 2022   •   21:15

"Este de neconceput să fii dependent de import, să dai ajutoare și să nu te preocupi de propria ta producție", spune Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, care a lansat un avertisment privind pericolul la care se expune România în acest moment. 

"În primul rând, perioada aceasta nu poate să spună că vor fi probleme deosebite în vară adică poate să spună, dar sunt niște previziuni care să se leagă uneori de ceea ce se întâmplă în luna decembrie, ianuarie.

Ceea ce este se întâmplă acum, însă, poate să fie un mare pericol pentru producția agricolă, pentru culturile de toamnă de pildă, dacă urmează un ger chiar sub -10 grade.

"Culturile nu sunt pregătite"

Pentru că toate aceste temperaturi decălesc plantele și culturile de câmp, cele din toamnă care au o evoluție destul de bună, mai ales pe fondul precipitațiilor care au căzut în ultimul timp și este o oarecare refacere a rezervei de apă.

Dar există un real pericol de îngheț, de pierdere de culturi de rapiță, de grâu și chiar de orz, de grâu, în condițiile în care ar apărea aceste temperaturi, pentru că, repet, culturile sunt total nepregătite.

"Nu rezolvi problema numai cu ajutorul social de moment"

În același timp pot intra într-o transformare, într-o evoluție pozitivă și pomi fructiferi care, de asemenea, pot fi afectați de un ger care să nu atingă limitele un medii de îngheț cum se întâmplă în anii normali.

Noi trebuie să ne asigurăm că putem produce din ce în ce mai mult. Cred că aici este o greșeală și la nivelul Uniunii Europene și a unor țării. Nu rezolvi problema numai cu ajutorul social de moment, pentru că trebuie să vezi problema în perspectivă. Problema socială este dată de capacitatea de a produce bunuri.

"Este de neconceput să fii dependent de import"

Și noi avem însă probleme legate de organizarea cu producția de bunuri și utilizarea lor. Cazul cu creșterea prețului la uleiul de floarea soarelui nu se justifică decât dintr-o absolut proastă organizare, sigur și pe fondul creșterii costurilor energetic, a unor importuri.

Dar este de neconceput să fii dependent de import, să dai ajutoare și să nu te preocupi de propria ta producție", a spus Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close