Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Mesajul lui Erdoğan pentru Suedia şi Finlanda, pe tema aderării la NATO

Mesajul lui Erdoğan pentru Suedia şi Finlanda, pe tema aderării la NATO

Astăzi ministrul turc de Externe a discutat la București cu omologii săi din Suedia și Finlanda pe tema aderării celor două țări la Alianța Nord-Atlantic. Președintele Turciei a declarat în primăvară că nu este de acord cu aderarea celor două țări la NATO.

Mesajul lui Erdoğan pentru Suedia şi Finlanda, pe tema aderării la NATO
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / AA/ABACA
de Alina Anghel    |    29 Noi 2022   •   18:40

Această întrunire este una dintre cele mai importante întruniri care au avut loc în contextul ministerialei NATO de la București. Suedia și Finlanda speră să obțină mai repede acordul Turciei pentru aderare, ca în primăvară să devină deja membrii depline ai Alianței Nord-Atlantice.

Finlanda și Suedia și-au depus cererea de aderare la NATO încă din luna mai a acestui an, însă nu au aderat la fel de repede pe cât ar fi sperat, din cauză că două țări din cele 30 de membre NATO s-au opus, și anume Ungaria și Turcia.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a spus încă de când cele două țări și-au anunțat intenția de a adera că se opune și a explicat și de ce. El a argumentat că este nemulțumit de faptul că Finlanda, dar mai ales Suedia, ar oferi refugiu unor militanți a două organizații pe care le consideră teroriste.

De la acel moment și până acum au avut loc numeroase schimbări, inclusiv faptul că Suedia a operat modificări constituționale în care stipulează o luptă mai aprigă împotriva terorismului.

A existat și o listă cu peste 30 de nume ale unor militanți sunt considerați teroriști de către Turcia, pe care țările nordice au fost de acord să îi expluzeze. Așadar, s-au făcut pași importanți de atunci și până acum.

Reuniunea ministerială de astăzi este încă un moment în care, iată, cele trei părți au avut ocazia să discute.

×
Subiecte în articol: Reuniune NATO la Bucureşti turcia
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close