Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv România, lovită de un șoc termic! Avertismentul făcut de directorul ANM

România, lovită de un șoc termic! Avertismentul făcut de directorul ANM

România va fi lovită începând de mâine de un şoc termic. Directorul Agenției Naționale de Meteorologie a spus în direct la Antena 3 CNN ce se va întâmpla cu țara noastră.

de Ioana Mircea    |    26 Iul 2023   •   16:49

Vremea extremă continuă şi în orele următoare. Peste jumătate din ţară se află sub cod portocaliu de ploi, vijelii şi grindină. În paralel este în vigoare un cod roşu de caniculă, valabil pentru sudul şi estul ţării, acolo unde temperaturile au depășit 40 de grade Celsius la umbră.

De mâine, însă, România va fi lovită de un şoc termic. Temperaturile scad brusc, astfel că în Capitală, de exemplu, termometrele nu vor arăta mai mult 28 de grade Celsius, în condițiile în care azi-noapte au fost 24 de grade.

"Mâine se va înregistra o scădere radicală a regimului de temperaturi. Vorbim de maxime, care la scara întregii țări se vor situa între 18 și 28 de grade Celsius. În extremitatea de sud a țării vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben privind fenomenele de instabilitate.

Citește și: Atenţionare meteo ANM imediată! Lista localităţilor afectate de Codul portocaliu de furtuni și vijelii

Vântul va sufla cu viteze 55-65 de kilometrii pe oră. Local vor fi averse torențiale de 20-25 de litri pe metrul pătrat, izolat peste 30, 40 de litri pe metrul pătrat. De altfel instabilitatea va fi în diminuare comparativ cu ceea ce astăzi se va semnala în cea mai mare parte a țării, acolo unde avem în vigoare o avertizare meteorologică de cod portocaliu până mâine la ora 14.00", a spus în direct la Antena 3 CNN directorul ANM, Elena Mateescu.

Totodată aceasta a precizat și că vântul va sufla cu viteze de 70, 90 de kilometrii pe oră, la rafală, izolat peste 100 km/oră, în special în Muntenia, Oltenia, în Vestul Dobrogei, în timp ce în Transilvania și în cea mai mare parte a Moldovei, este posibil să fie consemnate cantități de apă pe secvențe scurte de timp, de 50-60 de litri pe metru pătrat.

În sud-estul țării va fi în continuare de val de căldură persistent, caracterizat prin valori la umbră cu valori de 40-42 de grade Celsius și indice de disconfort termic deosebit de ridicat.

"De altfel, am consemnat la ora 16.00 valori la umbră în foarte multe stații din partea de sud-est de 41  de grade Celsius, inclusiv în Capitală și vorbim și de indicele temperatură-umezeală care a depășit pragul critic de 80 de unități în aceste areale. Temperaturile resimțite au atins chiar 46 de grade Celsius", a adăugat Elena Mateescu.
 

×
Subiecte în articol: meteo ANM Elena Matesescu
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close