Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Mii de bancomate, demontate în Germania. De ce renunță băncile la ATM-uri

Mii de bancomate, demontate în Germania. De ce renunță băncile la ATM-uri

Peste 4.000 de ATM-uri au fost desființate, în ultimii ani, în Germania, iar numărul bancomatelor pe care băncile le instalează în această țară este în scădere.

Mii de bancomate, demontate în Germania. De ce renunță băncile la ATM-uri
Sursa foto: pixabay.com/jarmoluk
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Mar 2023   •   17:50

În Germania, numărul bancomatelor a scăzut semnificativ, fiind desființate, doar în ultimii doi ani, circa 1.800 de ATM-uri.

Printre motivele care stau la baza deciziei băncilor de a-și retrage ATM-urile se numără, în principal, tendința clienților de a accesa serviciile bancare online.

Un alt motiv este reprezentat, din nou, de preferința oamenilor de a plăti cu ajutorul mijloacelor electronice, fiind vorba despre un obicei care s-a răspândit mai ales în timpul pandemiei, când plata în numerar nu era recomandată.

Instituțiile bancare au apelat la această măsură și din cauza acțiunilor de dinamitare a bancomatelor, întărirea securității acestor aparate fiind mai costisitoare decât desființarea lor.

Citește și: O fetiță de 12 ani a fost vândută cu 90.000 de euro de mama ei unui bărbat din Franța | Ce făcea bărbatul cu micuța

În 2022, numărul bancomatelor aruncate în aer a crescut vertiginos, fiind înregistrate peste 500 de atacuri.

În aceste condiții, instituțiile bancare trebuie să găsească o soluție de compromis, care să vizeze atât accesul la numerar, cât și prevenirea acestor spargeri.

De asemenea, există și voci care afirmă că retragerea bancomatelor reprezintă strategia băncilor de a-i îndruma pe oameni spre variantele electronice de plată.

În acest caz, s-a afirmat deja o inițiativă care vizează ancorarea în legea fundamentală a dreptului de a dispune de numerar.

Experții germani spun că cea mai utilă metodă de protecție a bancomatelor este decolorarea sau lipirea automată a bancnotelor, ceea ce ar face ca, în cazul unei explozii, prada să nu poată fi utilizată.

Este o metodă care nu a fost aplicată la scară largă, pentru că băncile nu au clarificat modul în care își vor recupera bancnotele distruse.

×
Subiecte în articol: Germania bancomate
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close