Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Ministrul Energiei: "Cinci milioane de gospodării din România au factura cât 5 litri de lapte!"

Ministrul Energiei: "Cinci milioane de gospodării din România au factura cât 5 litri de lapte!"

Cinci milioane de gospodării din România au factura la energie cât costul a 5 litri de lapte. Declarația îi aparține ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care susţine că plafonarea tarifelor nu este mereu necesară.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mar 2024   •   17:25

"Nu este necesar să intervenim ca stat tot timpul cu măsuri de tipul acesta în care forțăm plafoane și mai reduse. Gândiți-vă că, totuși, plafonul de 0,68 lei asigură o factură lunară de cam 40-45 lei pentru vreo cinci milioane de puncte de consum.

Astea sunt datele ANRE. Eu le-am mai explicat public o dată și au fost anumite reacții de tipul: cum e posibil? Astea sunt datele oficiale.

Sunt cinci milioane de puncte de consum unde se plătește lunar echivalentul a... nu știu... 5 litri de lapte sau cât înseamnă, 3 litri de lapte", a transmis Sebastian Burduja.

"Datele de astăzi arată că România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune. Şi este categoric un efect inclusiv al investiţiilor în energie verde, în regenerabile. V-aţi uitat probabil în hartă şi aţi constatat că Spania, Portugalia au preţuri foarte mici. Au o pondere mare de energie verde şi au interconexiuni limitate la ţările vecine. Sunt, practic, aproape insularizate. Bineînţeles că aceste interconexiuni sunt importante şi la nivelul Uniunii Europene, noi trebuie să le realizăm.

În paralel, însă prin toate fondurile disponibile: PNRR, fondul pentru modernizare, schema contractelor pentru diferenţe, despre care de asemenea putem să discutăm, România încurajează şi susţine 5-6-7 mii, poate mai bine, de megawaţi, energie verde solar şi eolian. Aşadar, în orizontul 2026-2028-2030, pe măsură ce aceste capacităţi vor fi puse în funcţiune, românii vor avea facturi tot mai mici", a declarat Sebastian Burduja, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Material susţinut de PNL

×
Subiecte în articol: factura lapte gospodarii Sebastian Burduja
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close