Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Ce va face România dacă Rusia atacă un stat NATO | Răspunsul premierului Nicolae Ciucă

Ce va face România dacă Rusia atacă un stat NATO | Răspunsul premierului Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a explicat, într-un interviu pentru Antena 3 CNN, ce plan are România în caz că Rusia decide să atace un stat NATO.

de Mădălina Mihalache    |    28 Sep 2022   •   20:37

Potrivit New York Times războiul Rusiei în Ucraina s-ar mai putea baza pe două scenarii. Unul dintre scenarii arată că Rusia ar putea să atace centre de aprovizionare pentru armata ucraineană, centre care se află pe teritoriul României, iar cel de-al doilea scenariu spune că Vladimir Putin ar putea folosi arma nucleară în Marea Neagră.

Întrebat care din aceste scenarii ar putea să se adeverească, premierul Nicolae Ciucă, a spus:

"Așa cum arată lucrurile acum, acest scenariu nu poate să fie neglijat. El trebuie să reprezinte o ipoteză de analiză la nivelul specialiștilor militari.

Iar probabilitatea de a se întâmpla, din punctul meu de vedere, este una mică, pentru că am putut să vedem în acest interval de timp, din februarie până astăzi, că nu a fost o dinamică a acțiunii militare astfel încât să poate să dea încredere că poate să angajeze dincolo de Ucraina și alte țări.

Ori știm foarte bine că orice lovitură pe teritoriul unui stat membru înseamnă de la sine o acțiune împotriva Alianței, iar răspunsul în conformitate cu prevederile articolului 5 sunt pe măsură.

"Răspunsul va fi pe măsură dacă Rusia atacă un stat NATO"

Întrebuințarea armei nucleare nu este o decizie care să aparțină doar unui singur om și nu este doar politică, este o decizie care se duce la îndeplinire de către mai mulți actori.

Ori eu cred că în momentul de față nu am pierdut acel minim de rațiune în care să gândim că dacă folosim arma nucleară rezolvăm situația conflictului sau cineva are de câștigat de pe urma folosirii ei", a explicat Nicolae Ciucă. 

Întrebat apoi, care ar fi primul lucru pe care l-ar face, dacă România va fi atacată, premierul a spus: 

"Nu este chiar atât de simplu și explicațiile sunt unele de ordin tehnic, pe baza unor planuri de acțiune care, cu certitudine, sunt deja întocmite și foarte bine elaborate.

Răspunsul este clar că va veni în ansamblul sistemului defensiv al Alianței Nord-Atlantice și orice decizie pe care o vom lua, ea trebuie să fie foarte bine coordonată și agreată împreună cu aliații noștri", a mai spus premierul Nicolae Ciucă, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă NATO Rusia razboi
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close